<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89462" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Футболист и б...

Когато децата ти онемеят от страх: Израелец и палестинец разказват за ужаса на ракетния обстрел

18 Май 2021
0 373

44-годишният Алон Алшейх живее с жена си и двете им деца в Нир Ам – израелски кибуц непосредствено на границата с Ивицата Газа. През последните дни районът периодично е обстрелван с ракети, разказва Алон пред АРД, които са се свързали с него чрез видео-конферентна връзка по телефона.

Когато до къщата ти падат бомби

“Имаме най-много 12 секунди време да се укрием в най-близкия бункер”, обяснява Алон и показва по телефона опустошенията наоколо: наблизо се е взривила ракета, навсякъде по земята са разхвърляни детски играчки. За щастие намиращата се там детска градина е била затворена.

А иначе кибуцът, в който живеят, е едно наистина прекрасно място – слънце, палми, зеленина. „Наричаме това място 95-процентов рай. Защото в 95 процента от случаите тук наистина е рай – красиво, зелено, спокойно. В момента обаче сме в другите 5 процента. Надявам се този ужас бързо да приключи“, казва Алон.

Какво може израелската противоракетна система “Железен купол” (видео)

От АРД са разговаряли и с Махмуд Абу Катер. 47-годишният палестинец е неврохирург. Завършил е медицина в Германия, в момента е главен лекар в болницата Шифа в град Газа. Живее със семейството си в еднофамилна къща в южния край на Ивицата. Пред АРД мъжът разказва, че никога няма да забрави първите дни от новата ескалация на напрежението, когато само на 800 метра от къщата им падали бомби.

Когато децата ти онемеят от страх: Израелец и палестинец разказват за ужаса на ракетния обстрел
Деца в град Газа

„Това бяха най-ужасните три дни от живота ми. Досега не бях преживявал нещо толкова страшно. Децата бяха онемели от страх. Всичко това ще остави трайни следи, децата много трудно го понасят. Не спират да плачат, от страх се изпускат в гащичките си”, споделя Махмуд.

Два свята

Израелецът Алон и палестинецът Махмуд – двама мъже от двете страни на барикадите. И двамата подчертават, че нямат никакви проблеми със съседите от другата страна на границата. На въпрос какво послание искат да отправят към хората от другата страна, Алон призовава жителите на Ивицата Газа да се надигнат срещу Хамас, а не срещу Израел. А палестинецът Махмуд съветва израелците да се погрижат за по-бърз край на ерата на сегашния израелски премиер: „Нетаняху въвлича народа си в една война, която всъщност не бива да я има“, казва Махмуд.

Двамата мъже живеят само на няколко километра един от друг, но обитават различни светове. А всъщност искат едно и също: да живеят в мир с хората от другата страна.

Във видеото по-горе можете да видите кадри на обстрелване на израелската противоракетна система “Iron Domе” (“Железен купол”).

Източник: Дойче веле

Видео: Twitter

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции