Следва: 330 са новите с...

Кога ще се появи ваксината срещу коронавирус?

23 Юли 2020
0 1418

На различни места по света вече работят над ваксина срещу коронавируса. Повечето разработки все още се намират в лабораторна фаза, но 23 препарата вече се изпробват върху хора. В момента никой не може да каже кой от препаратите ще спечели съревнованието, казва германският вирусолог Клаус Юберла. Но три от тях вече са достигнали до така наречената „трета фаза“, тоест – до последния етап на клиничните тестове, пише Дойче веле.

Трябва да се има предвид обаче, че тази фаза е най-скъпо струващата и навярно най-продължителната. Тя обикновено продължава до 2 години, макар в момента да се опитват да я съкратят, като увеличават броя на хората, участващи в тестовете, обяснява професор Улрике Процер от Техническия университет в Мюнхен.

Три ваксини срещу COVID-19 се готвят за финалния етап на изпитанията

В Оксфорд са най-напреднали в изследванията

В „трета фаза“ първи влязоха учените в Оксфордския университет, които работят заедно с фармацевтичната фирма „AstraZeneca“.

Хиляди доброволци във Великобритания, Южна Африка и Бразилия ще се подложат на тестове, които трябва да покажат дали ваксината предпазва от коронавирус. Планира се още една партида тестове с 30 000 души в САЩ и други страни. Колективът се надява до есента да разполага с резултатите от тестовете.

Китайската фирма „Sinovac“ също започна третата фаза с тестове в Бразилия, където има особено много заразени. За да постигнат колкото е възможно по-бързи резултати, тези изследователи възнамеряват да ваксинират 9000 души, които са особено застрашени: медицинския персонал в 12 клиники, които лекуват пациенти с коронавирус. Китайски е и третият колектив, достигнал до „фаза 3“ – това е фирмата „Sinopharm“, която провежда тестове с 15 000 души в Обединените арабски емирства.

Голямо внимание напоследък предизвикаха и индийските разработки на ваксина. До медиите достигна поверително писмо от директора на Индийския съвет за медицински изследвания, който призовава да се бърза, защото ваксината трябвало да излезе на пазара до 15 август. Редица учени остро разкритикуваха този подход, защото това означава, че ще бъдат нарушени научните стандарти.

С успешни изпитания на ваксини за Covid-19 се похвалиха в САЩ и Русия

Две германски фирми  в предни позиции

И в Германия фирмата „Curevac“ вече започна тестовете на потенциална ваксина. Още по-напред е фирмата „Biontech“. Заедно с фармацевтичния гигант „Пфайзър“ тази фирма стартира клинични тестове с 8000 души в САЩ, след които се планира нова фаза, вече с 30 000 доброволци. Тази фаза може да започне още в края на този месец. „Biontech“ и „Пфайзър“ дори вече се договориха с Великобритания за доставката на 30 милиона дози от бъдещата ваксина – стига тя да бъде лицензирана.

В момента е много трудно да се каже кога първата надеждна ваксина ще бъде лицензирана и пусната за масова употреба, казва Мерилин Адо от Университетската клиника в Хамбург. Според нея, лидер в съревнованието е научният колектив от Оксфорд. Тя дава добри шансове и на американската фирма „Moderna“, която оповести, че този месец започва финалната фаза на своите изследвания.

На различни места в света изпробват препарати срещу коронавируса
На различни места в света изпробват препарати срещу коронавируса

Според Адо, която е специалистка по инфекциозни заболявания, двете споменати преди това германски фирми също имат добри шансове да направят ваксина. Тя смята, че за работата на руските и китайските колективи в момента се знае прекалено малко, защото там изследванията не са толкова прозрачни.

Една ваксина за всички? Едва ли?

Професор Процер се надява, че в края на 2021 година ще разполагаме с първите ваксини. Същата прогноза може да се чуе и от Световната здравна организация. Процер предупреждава обаче, че има твърде много неизвестни. Например: възможно е човешкото тяло да произведе антитела и имунни клетки, които обаче не го предпазват, а само отслабват проявите на болестта. А масовото производство на един препарат също ще отнеме доста време, припомня професорката.

Зигфрид Трон от Съюза за научно-изследователска дейност в областта на медикаментите смята, че няколко препарата могат да се окажат успешни, а това многообразие ще бъде полезно, защото една ваксина може да действа при по-млади хора, а друга – при по-възрастни. Ще трябва обаче доста време, докато всички бъдат ваксинирани, предупреждава той. И добавя: „През следващите години няма да успеем бързо и масово да ваксинираме населението и да се върнем към нормалния живот отпреди коронавируса.”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции