<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80561" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Въл...

Който не се ваксинира, да не бъде обдишван?

23 Декември 2020
1 9484

Хората, които отказват да се ваксинират, да не ползват болнични интензивни легла и апарати за обдишване в случай на нужда – предложение в този смисъл направи един германски професор, с което хвърли истинска бомба, пише Дойче веле.

Провокативно предложение

Волфрам Хен е професор по хуманна генетика и е член на Етичния съвет към германското правителство. В отворено писмо той се обърна към хората, които отричат ваксините, призовавайки ги да се откажат доброволно от интензивно лечение в болниците в случай, че се разболеят от Covid-19.

Всеки, който отказва да се ваксинира, би трябвало да носи винаги със себе си писмено съгласие, че се отказва от легло в интензивно отделение в полза на други пациенти, както и от апарат за обдишване, призовава Хен.

Повод за неговия призив са актуални допитвания, според които редица германци се отнасят скептично към ваксинирането. В тази връзка проф. Хен казва, че разбира част от техните притеснения, но ги съветва да се вслушват в гласа на експертите.

Професорът казва, че не бива дискусията да се доминира от „паникьори” и принципни противници на ваксините и им предлага да посетят интензивните отделения на болниците, за да се уверят лично в несъстоятелността на конспиративните теории.

Критики и уточнения

Ойген Бриш от Организация за защита правата на пациентите в Германия разкритикува остро предложението на проф. Хен. По думите му, то просто „ще взриви нашата солидарност” и е „отрова за една сериозна кампания за ваксиниране”. Несъгласие с идеята изрази и президентът на Съюза на лекарите от интензивната медицина Уве Янсенс. Пред телевизия ntv той увери, че на никого няма да се отказват интензивни грижи, без значение какви политически убеждения споделя.

Пред Западногерманското радио и телевизия WDR Волфрам Хен заяви, че с изявлението си е искал да провокира дебат. Разбира се, че на никого няма да се отказва необходимата спешна медицинска помощ, казва професорът, но предупреждава, че всеки трябва да е наясно с последиците от своето собствено поведение. “Нека онези, които много бързо изразяват крайно критични мнения за ваксините, да кажат какви мерки биха подкрепили.”

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Nikolay Kurtev

    25 Декември 2020

    Това са лекарите и тяхната хипократова клетва

Покажи всички Скрий

Реакции