<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93852" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Къде отидоха ...

Кой кой е в проектокабинета на “Има такъв народ” (видео)

12 Юли 2021
0 12346

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ ще направи опит да състави самостоятелно правителство с премиер Николай Василев. Това обяви лидерът на формацията в телевизионно обръщение по партийния канал „7/8“ в понеделник.

Слави Трифонов обяви, че ще управлява сам и представи предложението си за правителство (видео)

Николай Василев беше част от правителството на НДСВ и ДПС, водено от Симеон Сакскобургготски (2001-2005), както и от кабинета на БСП, НДСВ и ДПС начело със Сергей Станишев (2005-2009), пише Свободна Европа.

От 2001 до 2003 г. Василев беше вицепремиер и министър на икономиката, а от 2003 до 2005 г. остана вицепремиер, но си смени ресора и пое Министерството на транспорта и съобщенията. В правителството на т.нар. тройна коалиция той беше министър на държавната администрация и административната реформа.

Снимка: бТВ

След излизането си от властта Василев е управляващ партньор в „Експат капитал”. Според публикация на „Капитал“ част от „Експат капитал” е дружеството „Експат бета“, което още през 2008 г. се свързва със съпругата на Станишев Моника Йосифова и главната секретарка на административното министерство Биляна Дякова.

В „Експат капитал“ работи и друг бивш кадър на административното министерство – бившата зам.-министърка Мария Дивизиева. Тя има пряко отношение към одобряването на бенефициентите по оперативната програма „Административен капацитет“ (ОПАК), която министерството на Николай Василев управляваше. Към момента Дивизиева е медиен съветник на лидера на ПЕС Сергей Станишев.

С “Експат капитал” се свързва и Мария Бойчинова, предложена от Трифонов за финансов министър. В състава на проектокабинета личат имената и на други познати лица от НДСВ.

Кадрите

За вицепремиер и министър на вътрешните работи е номиниран Николай Радулов, който заема поста на главен секретар на МВР от февруари 1997 до декември 1998 г. – в служебния кабинет на Стефан Софиянски (1997) и за кратко в правителството на ОДС начело с Иван Костов (1997-2001).

През годините Радулов прави няколко опити да влезе в политиката. През 2013 г. той беше кандидат на коалицията между НДСВ, НПСД и „Лидер“ на Христо Ковачки – „Център – Свобода и достойнство“. На парламентарните избори година по-късно Радулов отново беше кандидат-депутат, но този път от колаицията, доминирана от Николай Бареков и партията му „България без цензура“.

Радулов е осветен от комисията по досиетата като лице с принадлежност към репресивния апарат на бившата комунистическа партия. Работил е като щатен служител към Столичното главно управление на МВР-ДС като разузнавач.

Дългогодишният дипломат и външен министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017) Ради Найденов е предложен за вицепремиер и министър на външните работи. Той работи в МВнР от края на 1992 г., през 2001 и 2002 г. е зам.-министър на отбраната, а до 2005 г. е началник на кабинета на тогавашния премиер Сакскобургготски. Найденов е специализирал в Германия, Франция и САЩ и е бил извънреден посланик в Швейцария, Лихтенщайн и ръководител на посолството ни в Берн.

Предложеният за министър на икономиката Любомир Дацов също е познато лице от времето на НДСВ. Той е зам.-министър на финансите в кабинета „Сакскобургготски“. Като заместник на тогавашния министър Милен Велчев, Дацов отговаряше за бюджетната политика и еврофондовете. Той е инициатор и координатор на въвеждането на програмното бюджетиране в България.

За правосъден министър е номиниран адвокат Петър Илиев, който е основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и Партньoри”. Преподавател по „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Илие ръководи консулството на Барбадос в България.

През 2013 г. Илиев представляваше бившия депутат на БСП Иван Иванов пред Конституционния съд, който разглеждаше казус за потенциалната му несъвместимост като народен представител. Той възникна, след като Иванов беше назначем за зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на БСП и ДПС начело с Пламен Орешарски (2013-2014), но беше принуден да се оттегли само няколко часа по-късно. Причина за това стана фактът, че през 1995 г. Иванов е бил управител на шуменския клон на бившата силова групировка СИК.

Пламен Абровски е номиниран за земеделски министър. Той е адвокат, между 2010 и 2015 г. е бил част от Постоянното представителство на България към Европейския съюз, участвал е и в Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС. Бил е и юристконсулт към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В началото на юни пред БНР Абровски определи промените в Държавните горски предприятия, предприети от служебния министър Христо Бозуков, като „добро начало“

Начело на Министерството на отбраната Трифонов предлага Теодора Генчовска. Тя има над 10-годишен опит на различни нива във военното ведомство. Била е част от звената, работещи активно с НАТО и ЕС, както и експерт в кабинета на президента Румен Радев.

„Има такъв народ“ лансира още за министърка на финансите Мария Бойчинова, която също е работила в „Експат капитал“, става ясно от профила ѝ в професионалната мрежа LinkedIn. Освен това е работила и за „Мерил Линч“ и „Джей Пи Морган“, а от май миналата година Бойчинова е в „Комерцбанк“ в Прага.

За министър на енергетиката е номиниран Красимир Ненов, който в момента е изпълнителен директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-Изток“-3. Той е икономист и финансист, завършил е в САЩ и досега не е заемал държавни постове.

Наталия Митева е предложена за министърка на образованието. Тя е завършила Колумбийския университет в САЩ. Има и магистратура по публични политики от Мерилендския университет.

Здравното министерство е поверено на Велислава Петрова – учен и доктор по вирусология и имунология от университета в Кеймбридж. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева.

Предложението за министър на регионалното развитие е Михаела Лашова. Тя е изпълнителен директор на консултантската компания за бизнес имоти „Фортън“ – представител на международната „Кушман и Уейкфийлд“ за България и Северна Македония.

За министър на транспорта е номиниран Христо Алексиев, който заемаше същия пост в служебното правителство на Огнян Герджиков (2017).

Ивайло Кожухаров пък е предложен за министър на туризма. Той е икономист, бивш мениджър на хотелска верига в курорта „Албена“ и на хотел в София.

Лилия Иванова е номинирана за министърка на труда, социалната и демографската политика в последния кабинет на Бойко Борисов (2017-2021). Тя беше зам.-министърка на икономиката, но подаде оставка след махането на Емил Караниколов от министерския пост.

За министърка на културата е предложена Станислава Армутлиева – музикален продуцент и председател на Управителния съвет на Българската асоциация на музикалните продуценти. Управлявала е няколко музикални компании в България.

Д-р Антония Валентинова е номинирана за министър без портфейл по ромските въпроси. Тя специализира анестезиология и интензивно лечение. Има опит в Спешна помощ. През 2020 г. получава наградата „Млад лекар на годината“.

За спортен министър пък е предложен адвокат Радостин Василев. Той се занимава и със спортно право и беше един от адвокатите на футболния ЦСКА по време на управлението на фирма „ТИТАН“. По-късно беше част от екипа, който издигна и се занимаваше с кандидатурата на Любослав Пенев за президент на Българския футболен съюз (БФС).

Прави впечатление, че Трифонов пропусна да спомене Министерството на околната среда и водите и за него на беше обявена номинация.

Приоритетите

Сред основните приоритети на предлагания от него кабинет Слави Трифонов посочи закриването на специализираните съдилища и прокуратури, въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване и партийна субсидия от 1 лев и ускорено пускане на газовия интерконектор с Гърция.

Лидерът на „Има такъв народ“ обаче не спомена нищо за структурна реформа на прокуратурата, за която на няколко пъти говореше заместникът му Тошко Йорданов в седмицата преди изборите в неделя.

Трифонов пое от името на проектоправителството си ангажимент за съкращения в държавната администрация и дигитализация, по-прозрачни обществени поръчки, изкореняване на порочната практика за по-скъпи аварийни ремонти и построяване на недовършените магистрали.

Освен това той обеща построяване на „необходимия брой“ детски градини, „чисто нова детска болница“, закупуване на хеликоптери за спасяване и до 1 милион таблети и лаптопи за учениците и учителите, както и приватизация на Българската банка за развитие.

„Време е за подкрепа срещу идеи, а не срещу постове и е време всичко да се случва пред очите ви“, обобщи Трифонов, добавяйки, че с колегите му ще направят „всичко възможно“ за изпращането на български астронавти в НАСА заедно с астронавт от Северна Македония.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Видео: Телевизия 7/8

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции