<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=59615" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вълчев: Няма ...

Кой се грижи за бездомните хора у нас по време на извънредното положение?

26 Март 2020
0 2674

Стоенето у дома и хигиената са най-нужни за справяне в условията на разпространяващата се от коронавирус зараза. В тези дни още по-видими стават за всички нас хората, които за съжаление ровят в кофите за боклук и спят по пейките на големите градове, разказва NOVA.

На метри от входа на Централна жп гара в София, в подлеза, е мястото, което Данаил и още няколко като него наричат свой дом. 60-годишният мъж казва, че вече 3 години живее на улицата. Чул е, че върлува страшен вирус, вижда опустелите рязко улици и промяната в живота, но не се притеснява, че може да го хване и него.

Общо 243 стават случаите на коронавирус у нас, петима са излекуваните (видео)

Споделя, че преди дни е потърсил подслон в кризисния център за бездомни. „Ходихме онази вечер. Казаха ни, че няма места. Оставят ни по коридора – да си стоим на завет, на топло, но няма места“, казва той.

Въпреки студените нощи през последните дни и извънредното положение у нас заради коронавируса, жена без дом казва, че не иска да бъде настанена в приют или социален дом. „Може би не бих ползвала. Предпочитам да се сгрея на печка и да изям две кюфтета, отколкото да мръзна по приюти“, посочва тя.

Когато е топло, тези хората напускат подлеза на гарата и окупират близката градинка. Пейките там се превръщат в легла или място за споделяне с братя по съдба. За други пък ежедневието минава в търсене на храна – от контейнерите за смет. 

Само за последните 10 дни 26 души са потърсили подслон в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София. В тези сгради в момента има 83-ма души. Цялостният капацитет на социалната институция е 180 човека.

„Благодарение на усилията на Столична община Центърът и двата филиала работят денонощно и оказват социална услуга на най-нуждаещите се жители на София. Прилагаме строга карантина, няма напускане на Центъра. На настанените се осигурява всичко – медицинско обслужване, храна, хигиенни услуги и дезинфекция“, заяви директорът на Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София Пепи Джуренов.

„Към Столична община има и мобилни екипи, които проверяват, агитират и обясняват на всеки един човек на улицата за това, че има възможност да бъде настанен и може да получи необходимите грижи“, заяви Мина Владимирова от софийска община.

Изтончик: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции