<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100161" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Преброители ...

Кой създаде “кокаиновия крал” Брендо и смени ли той ресора с марихуаната? (видео)

18 Септември 2021
4 8430

Новината за залавянето на Брендо в Украйна върна на дневен ред историята за “кокаиновия крал”, който е осъден сумарно на 36 години от три държави за наркотрафик и пране на пари. Тук ви припомняме единственото негово интервю, дадено през 2008 година пред NOVA.

Задържаха Евелин Банев-Брендо в Украйна (видео и снимки)

„В тая държава няма ред. Има ли някакъв ред в тая държава? Всички са се вкопчили в тази власт, да управляват. Всеки се бори за власт. Създават образи на престъпници. Като мен”, казва Евелин Банев в предаването „Здравей, България” през 2008 г. Интервюто е единственото, което е давал. Взето е няколко месеца след разстрела на майката на баджанака му Йорданка Запрянова – свидетел по делото срещу Брендо. 

Всъщност интервюто на Брендо през 2008 г. в „Здравей, България” е единственото, което е давал. Взето е няколко месеца след разстрела на майката на баджанака му Йорданка Запрянова – свидетел по делото срещу Брендо. 

13 години по-късно Брендо вече има образ на престъпник в три държави. Италия го обяви за „кокаинов крал“ и му даде 20 години. В Румъния е осъден на 10 години за трафик на дрога. У нас присъдата му е 6 години за пране на пари. 

„Брендо е сериозен играч, много предпазлив. На територията на страната, поне това, което сме имали като оперативни данни, е получавал подкрепа от държавните структури, свързани с борбата и противодействието на организираната престъпност”, обясни Цветан Цветанов.

През 2008 година Брендо е трябвало да бъде задържан по аферата „Кокаинови крале“, разказва бившият силов вицепремиер. Къртица в редиците на полицията обаче осуетява ареста. 

„ През 2008 г. Джорджино – разследващият следовател, който беше по това дело, тогава в „Евроджъст” в Хага споделят и предоставят доклад на представителите на България от прокуратурата, от МВР и от ДАНС. Тогава, всъщност половин час по-късно, Брендо влиза в комуникация с Мелате – един от основните италиански играчи, и му разказва абсолютно всичко по разработката, която е предоставена на италианските власти на „Евроджъст” и за мащабна международна операция”, разказва още Цветанов.

Снимка: архив БулФото

Кой е предупредил Брендо, и до днес не става ясно. Разследването на прокуратурата също завършва без резултат. А акцията по операцията „Кокаинови крале” е подновена през 2012 година, спомня си Цветанов. 

Брендо все пак е задържан и екстрадиран в Италия през 2012 година. Докато е затвора в Милано на 5 март 2013 година, е отвлечена дъщеря му Лара.  Преди 8 години маскирани и въоръжени отвличат дъщерята на Брендо пред дома им, когато момиченцето отива на училище.Днес семейството вече не живее там. След 47 дни в плен 10-годишното момиченце е върнато. Неофициално – срещу откуп. 

Снимка: архив БулФото

В следващите години изглежда сякаш примката на правосъдието се затяга около Брендо. Започват дела срещу него и в Румъния. Едно съдийско решение обаче – на съда в Милано, освобождава Брендо от отговорност и той излиза на свобода. Последната му медийна поява е от 2017 година.  

Украинският съд задържа Брендо за 20 дни, за да може да бъде екстрадиран

Година след тази изява, през 2018 г., Брендо получава 6 години затвор. Но не за наркотрафик, а за пране на пари от наркотрафик. И властите не успяват да го открият. До 2021 година, когато е задържан в Украйна. Според властите в Киев Брендо е използвал фалшиви документи и живеел в къща под наем до столицата. Там полицаите открили и оранжерия с канабис. Сега той е задържан за 20 дни.

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции