Следва: Наказаха Коб...

Кой уши байрака или как можеш да настъпиш мотиката с предизборни гафове (видео и снимки)

16 Май 2019
1 3061

В социалните мрежи вчера се заформи лют спор около едни снимки, приличащи на плакати за европейските избори на обединението „Демократична България“. На тях се вижда кандидатът за евродепутат Стефан Тафров, а посланието гласи: „Гласуваме за Стефан Тафров заради: Царя на ООН“.

 

""

 

За проблем с посланието на постерите алармира зам.-главният редактор на в-к „Сега“ Петьо Цеков:

 

""

 

Наистина, предизборните ти PR-и да те нарекат „Царя на ООН“, е толкова смело рекламно решение, че е много трудно то да бъде разглеждано като нещо друго, освен като огромна недомислица. За политическо обединение, стремящо се да привлече най-вече интелигентното градско население, такъв гаф би бил направо недопустим. Но, както се разбира при по-подробен прочит на ситуацията, не точно там се крие грешката. Слава богу, Тафров не е наречен "Цар" от своите копирайтъри. При всички положения обаче, грешка има. И то съществена.

 

Както бързо разбираме, „Царя на ООН“ всъщност не е самият Тафров, нищо, че човек придобива точно такова впечатление от плаката. Дори само заради това грешно впечатление, щетата вече е факт. Ходи после обяснявай, че качената снимка не е самостоятелен предизборен материал, а е извадена от контекст, който по никакъв начин не става ясен от самата нея.

 

В действителност тя е част от едно от цяла поредица предизборни филмчета-интервю с кандидата, в което той разказва случка от опита си като постоянен представител на България в ООН. От разказа му съвсем недвусмислено разбираме, че „Царя на ООН“ е прозвището на тогавашния руски представител в международната организация – Сергей Лавров. Картинката с Тафров и надписа: „Гласуваме за Стефан Тафров заради: Царя на ООН“ е нещо като заглавен кадър във видеото, предхождащ темата за пребиваването му в ООН, което кандидатът изтъква като свой плюс с пълно право.

 

„Значи снимката, предизвикала дебата във фейсбук, е фалшива новина!“, ще кажете вие.

 

И да, и не! От една страна нещо, извадено от контекст и представено като самостоятелна информационна единица си е класически „фейк“. От друга, обаче, PR-ите на един кандидат за евродепутат, особено от по-сериозни политически формирования, се наемат именно, за да предвиждат и предотвратяват подобни ситуации. Наистина, следващите „заглавни кадри“ по-нататък във видео-поредицата продължават да изреждат едно след друго преимуществата на техния кандидат, но вече значително по-ясно, както е примерно с изречението „Защото говори с папата на родния му полски“.

 

""

 

Тук очевидно и съвсем разбираемо ни изтъкват предимството на Тафров, че се познава и общува очи в очи със световни личности. И няма лошо, нищо че сегашният папа всъщност говори испански, а онзи с полския отдавна не е между живите. Но тогава защо вместо двусмисленото „Царя на ООН“, първото послание не гласи нещо малко по-конкретно, например: „Защото не се страхува да заяви българския интерес пред „Царя на ООН“ – Сергей Лавров.“ Тогава целият този дебат щеше да умре в зародиш.

 

Самият Петьо Цеков изрежда в коментарите си и останалите послания от тази кампания: „…Тук е използван объркващ, двусмислен текст, който води не до подчертаване на качествата на кандидата, а до объркана комуникация с публиката… Ето… останалите послания, които са били използвани:

# Защото е създател на СДС и вестник "Демокрация"

# Защото говори 7 езика

# Защото говори с Папата на родния му полски

# Защото вкара България в Света за сигурност на ООН

# Защото помогна да паднат визите за ЕС година преди румънските.

Дали те се връзват с #Царя на ООН"?

 

Ето как дори човек с безспорни заслуги изведнъж се оказва в положение да се оправдава и обяснява заради една-единствена грешна фраза, при това не негова. Самият факт, че предизборен материал създава условия за подобна полемика, както и че послания от него могат да бъдат вадени от контекст и използвани срещу кандидата, е достатъчно голям проблем. Най-вече за самия кандидат. Защото дори PR-ите му да се окажат достoйно самокритични и да признаят грешката си, щетите върху техния клиент вече са направени. Фейсбук отдавна не е място, което можеш да игнорираш и да си кажеш – кой ще го види това? Разбира се, че всички го видяхме! И някои влизат в полемика и посочват грешка, но други със сигурност ще се възползват да разпространят злонамерен “фейк“.

 

Уви, проблемите за Стефан Тафров, а и за "Демократична България" като цяло, предизвикани от злополучните видеа, не се изчерпват само с хаштаг "Царя на ООН". Днес се разбра, че още един от хаштаговете е проблемен: # Защото е създател на СДС и вестник "Демокрация". 

 

От СДС, които са в коалиция с един от основните опоненти на "автентичните десни" – ГЕРБ, внесоха жалба в ЦИК срещу Тафров. Те го обвиняват, че е използвал в свой предизборен клип "фигуративна марка" и "графични знаци" на СДС, върху които партията имала запазени права. Тафров няма позволение да ползва символите на СДС и затова от  "Раковски" 134 настояват ЦИК да го задължи да ги премахне от агитационния клип, както и да му наложи глоба. Въобще, всячески се оказва, че тези предизборни клипове са безкрайно несполучливи и вместо да изпишат вежди, ще избодат очите на кандидата на "Демократична България".

 

Иначе настъпените мотики са често срещано явление в българския предизборен PR. И за да не ни обвинят в целенасочено фокусиране само върху един кандидат, ето още два примера за брутални недомислици от други две политически формации. Направени в наш стил, за да видите сами къде са грешките:

 

КРИЗАТА НА МИСЪЛТА УДАРИ И ПО ЕВРОИЗБОРИТЕ (ВИДЕО)

 

""

 

Нали на всички е ясно защо Цветан Цветанов не е най-подходящият човек, когото да сложите пред мотото „Европа ни чува“? Отделен въпрос е, че това, както преди време ви показахме, се оказа стар слоган от еврокампанията на НДСВ през 2009 г. Двойна греда!

 

""

 

А недомислицата на PR-ите на Марешки, дублирали логото на нашите Военно Въздушни Сили, успя да размърда дори тромавата ЦИК, която го накара да ги махне.

 

""

 

 

Та така, ако ще кандидатствате за някаква изборна длъжност, първо самите вие много внимателно изберете кой да ви шие байрака на кампанията. Защото в този бранш грешките костват проценти. А процентите – мястото в европарламента. И тогава вече е твърде късно да възкликвате: „Царят на ООН“ е гол!

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции