Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Кой ще поеме отговорност за тоновете загробени животни край Сливен?
Кой ще поеме отговорност за тоновете загробени животни край Сливен?
gospodari.com
07-30-19
добавено
1825
прегледа

Тонове животински отпадъци са изхвърлени в рудници до сливенското село Боров дол. Вместо да бъдат извозвани до екарисаж, животните са заравяни в земята, близо до река и минерални извори, разкри репортаж на Би Ти Ви, излъчен в понеделник. Вече тече досъдебно производство за незаконно загробване на огромно количество животински отпадъци в изоставени мини до селото, съобщи говорителката на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева. Прокуратурата е била сезирана в петък, направен е оглед на място, който открил разложени биологични материали, като все още не може да се каже какви са загробените животни", съобщи Белева.  Та поясни, че са взети са проби, които ще бъдат изследвани. Междувременно се разпитват свидетели. Контролните институции мълчат от петък насам. Едва в понеделник вечерта Българската агенция по безопасност на храните съобщи, че започва проверки по всички ферми за космат дивеч в страната, за да установи дали работят според изискванията.  

 

Според кмета на Твърдица Атанас Атанасов труповете вероятно са от норки. „Имаме такъв един комбиниран багер наш, изпратили са го колегите, разкопали са на няколко места и са ги намерили. Трупове, вътрешности, цели животни, всички са загробени там. Норки, белки, нещо от този род, само кожите са взети", разказва той. „Между 120 и 140 тона, нещо много голямо”, казва Атанасов. „Вероятно са норки, но нека изчакаме  резултатите от лабораторните изследвания", каза вчера директорът на Областната дирекция по безопасност на храните–Сливен д-р Пламен Пенчев. 

 

Следите сочат към най-голямата ферма за норки у нас - в село Маджерито, смята Явор Гечев от фондацията "Четири лапи". Според  регистъра на БАБХ у нас има три ферми за норки. Едната е с преустановена дейност, където са се отглеждали 1500 животни във Варненското село Любен Кравелово. Другата е в село Чарган, Ямболско, с 1000 животни. Най-голямата е "Фармпро" в село Маджерито до Стара Загора, където се отглеждат близо 130 хил. норки. Собственикът е старозагорският бизнесмен Ангел Ангелов, който притежава и птицефермата "Градус", софийската болница "Ситиклиник", завода за олио "Бисер олива".

 

По принцип животинските трупове трябва да се изгарят в екарисажи.  Някой обаче явно е решил да спести тези разходи. "Изгаряне на биологичен отпадък струва по 2.40 лв. за килограм "Представете си за 140 тона каква е сумата", коментира Явор Гечев.

 

Отпадъците били загробени в близост до рудник за добиване на нефтошисти югозападно от селото. Концесионер на мината е "Мининвест", обясни кметът на Твърдица. Управителят на "Мининвест" Стефан Башалов заяви, че няма нищо общо със случая и отрече твърденията, че от полицията и прокуратурата са идвали на проверка. „Няма такова нещо, не знам кой ви го е подал този сигнал. Става въпрос за друго място", заявява Башалов. 

 

Прокуратурата тепърва ще  уточнява кой е извършител на престъплението и дали загробването е станало със знанието на концесионера.

 

Източник: Сега