Колко надеждни са хирургическите маски срещу новия коронавирус?

January 24, 2020
35 213
Коментари: 0

Китайските власти насърчиха хората в град Ухан да носят хирургически маски на публични места, за да помогнат за ограничаване на разпространението на новия коронавирус.

 

10-МИЛИОННИЯТ ГРАД УХАН Е "ЗАПЕЧАТАН" ЗАРАДИ НОВИЯ КОРОНАВИРУС

 

Въпросът обаче е дали те са ефективни?

 

Много специалисти по инфекциозни заболявания твърдят, че евтините маски за еднократна употреба, които покриват носа и устата, могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на инфекции, ако се носят правилно и се използват последователно. Няма обаче много висококачествени научни доказателства за тяхната ефективност извън здравните заведения, твърдят също те.

 

 

""

 

 

Повечето от най-добрите проучвания са се фокусирали върху това колко добре хирургичните маски предпазват здравните работници в болниците от инфекции и болни пациенти и установили, че постоянната им употреба наистина би помогнала.

 

Д-р Джули Вайшампаян, председател на Комитета по обществено здраве на Американското общество по инфекциозни болести заяви, че хирургическите маски наистина са „последната линия на защита“.

 

„Притесняваме се, че хората чувстват, че получават по-голяма защита от маската, отколкото получават в действителност“, каза тя.

 

"Измиването на ръцете и избягването на хората, които са болни, е много по-важно от носенето на маска. Тъй като хирургическите маски не се запечатват около устата и носа, те оставят празнини, през които бактериите могат да преминат, така че не филтрирате целия въздух, който вдишвате", добави тя.

 

"Маските обаче ще блокират повечето бактерии от кихания и кашлица на други хора да влязат в устата и носа ви", заяви д-р Амеш Адаля, лекар по инфекциозни заболявания в Центъра за здравна сигурност на Джонс Хопкинс.

 

"Коронавирусите се разпространяват предимно така", добави той.

 

По-големият проблем е, че хората не използват маските правилно.

 

ВСЕ ПОВЕЧЕ ЛЕТИЩА ПРОВЕРЯВАТ ПЪТНИЦИТЕ ЗА СМЪРТОНОСНИЯ КОРОНАВИРУС ОТ КИТАЙ

 

"Повечето хора, в даден момент, ще сложат ръка под маската, за да почешат лицето си или да потъркат носа си, като с това действие те ефективно дават шанс на бактериите да влязат в контакт с носа и устата", каза д-р Адаля.

 

„Не трябва я сваляте, например когато получите телефонно обаждане“, добави тя.

 

 

""

 

 

Д-р Марк Льоб, специалист по инфекциозни болести в университета Макмастър в Хамилтън, Онтарио също заяви, че проучване по време на огнището на коронавируса на SARS установило, че всеки вид защита – независимо дали е маска или респиратор, намалява риска от инфекции при здравните работници с около 85 процента.

 

ТРИ ГРАДА В КИТАЙ ВЕЧЕ СА ПОД КАРАНТИНА ЗАРАДИ СМЪРТОНОСНИЯ КОРОНАВИРУС

 

„Най-важният извод беше, че рискът е по-нисък, ако последователно се използва маска“, каза той.

 

Съществува общо съгласие, че заразените пациенти, които носят хирургически маски, са по-малко склонни да разпространяват инфекцията върху други хора, като центровете за контрол и превенция на заболяванията са инструктирали болниците да помолят всички пациенти, които имат треска или респираторни заболявания, наскоро са пътували до Ухан или са се свързвали с някой, който е пътувал там, да носят хирургическа маска.

 

Миенето на ръцете, често и преди хранене обаче, е най-препоръчително. Дезинфектантът за ръце е ефективен срещу респираторни вируси, като експертите също препоръчват да миете ръцете си със сапун и вода за най-малко 20 секунди и да се гарантира, че всички зони се измиват старателно.

 

„Също така е важно да държите ръцете си далеч от вашето лице, тъй като респираторните вируси не заразяват през кожата, а през лигавиците – очите, носа и устата“, каза д-р Вайшхампаян.

 

 

Източник: New York Times

 

 

Коментари

Реакции

Следете разпространението на COVID-19 в реално време: