<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90330" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прекаляванет...

Колко на брой са дивите птици, обитаващи планетата ни?

30 Май 2021
0 200

Колко броя индивиди диви птици обитават планетата ни? Помислете си за гълъбите, които срещате по пътя си за работа. Или за пойните птички, които красят със звуците си задният ви двор. Или пък чайките, които се събират на плажа. Тези често срещани пернати обитатели са само няколко от хилядите видове птици, които се срещат на Земята. Където и по света да живеете, вашите птичи съседи ще бъдат различни, но и същевременно една неразделна част от местната екосистема. Въпросът за това колко броя птици съществуват на Земята наподобява предположението колко желирани зърна се намират в огромен буркан. Можете ли да предположите?

Колко на брой са дивите птици, обитаващи планетата ни?

Ако посочите число около 50 милиарда, оценката ви ще е в унисон с ново, авангардно научно изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Как обаче екипът му е стигнал до преброяването на толкова много птици? По-скоро като техниката за преброяване на видими редове от желе в буркан, екипът първо оцени наличните данни на очевидци. Учените анализираха наблюденията на птици на 600 000 участници в eBird, общност от граждански учени и птици. Тези заседания формират основата на подхода на екипа за големи данни.

Колко на брой са дивите птици, обитаващи планетата ни?
Снимка: Pixabay

Петдесет милиарда птици на Земята е доста зашеметяваща цифра. Броят обаче всъщност е по-консервативен спрямо някои оценки, направени от проучването. Това е средната оценка, докато средната стойност е била много по-висока при 428 милиарда. Както при всеки подход за обработване на големи данни и тук са налице пристрастия. Например наблюдателите на птици може да търсят и да имат по-голяма вероятност да съобщават за определени видове. Поради тази причина, изследователите са включили фактора „откриваемост“. Въпреки известна несигурност в оценките, те са невероятно изчерпателни и включват данни за 9700 вида птици (92% от всички видове птици на планетата).

Колко на брой са дивите птици, обитаващи планетата ни?
Снимка: Pixabay

Защо глобалните оценки на популацията на дивите птици са важни? Този подход към макроекологията дава възможност за широк поглед върху глобалните промени. Изследователите се надяват да възпроизвеждат работата си на всеки няколко години, за да следят състоянието на птиците. „Ще трябва да повторим и усъвършенстваме тези усилия, за да следим наистина биоразнообразието – особено когато промените в света, причинени от човека, продължават и се засилват“, посочва д-р Кори Калаган, съавтор на изследването.

Колко на брой са дивите птици, обитаващи планетата ни?
Снимка: Pixabay

Някои видове птици изискват голямо внимание на данните за популацията си. Китайската гребенева коприва, шумната птица и невидимата релса са сред 12-те процента от видовете с популации под 5000. Други процъфтяват. Домашното врабче (1,6 милиарда), европейският скорец (1,3 милиарда), пръстеноглавата чайка (1,2 милиарда) и плевнята лястовица (1,1 милиарда) са единствените четири вида, които надхвърлят един милиард оценени индивида. Съавторът и доцент Уил Корнуел обаче казва, че за всеки вид „ако броят на популациите им намалява, това може да бъде истински звънец за здравето на нашата екосистема“. Макро-екологията е друг полезен показател за наблюдение на здравето на нашата планета и пернатите приятели.

Източник: MyModernMet

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции