<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37667" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Музикални фе...

Колко получава един евродепутат? (видео)

26 Май 2019
0 6827

8757,70 евро на месец  е основната заплата на един член на Европейския парламент, пише 24 часа.

 

 

""

 

 

За всеки ден, в който представителите ни присъстват в пленарна зала или в комисиите, получават още по 320 евро. Всеки евродепутат има и бюджет за офис разходи – 4513 евро на месец за телефони, помещения и компютърна техника, например.

 

 

ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ БИЛ "ПАРНИК ЗА СЕКСУАЛЕН ТОРМОЗ"

 

Европарламентът покрива 2/3 от медицинските разходи на членовете си. Освен това им се полага и допълнителна пенсия от 3,5% от заплатата за всяка година като депутати. При сегашното ниво на заплатите, депутат, който изкара целия си мандат, след навършване на 63 години ще получава около 1500 евро всеки месец към основната си пенсия. И последно – евроизбраниците имат възможност и за разходи за сътрудници за близо 25 000 евро.

 

 

 

""

 

 

От заплатата (8757 евро) и дневните (320 евро на ден) депутатът в Европарламента може да си докара над 10 000 евро на месец чист доход. С подписа му се разпределят още около 30 000 евро месечно – пари за офиси и за сътрудници.

 

Във Франция евродепутати от няколко партии са разследвани са разследвани за злоупотреба с парите за сътрудници и офиси. Уличени са, че използват парите на европейския парламент, за да поддържат партийни офиси у дома.

 

 

ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ

 

„През 2014г. започна разследване от страна на европарламента. Тя беше инициирана от ОЛАФ, европейският орган за борба със злоупотребите. Той сигнализира случаи с френския Национален фронт и голям брой асистенти, които може би не вършат работа с пряка връзка с работата на евродепутатите. Още повече, че въпросните асистенти фигурират в йерархията на партията Национален фронт. Те си бяха партийни кадри”, обясни Седрик Перен, социолог, специалист по европейска администрация.

 

 

""

 

Съмнение, че чрез парите за офиси депутатите финансират партиите, от които са избрани, има почти във всички страни-членки. А преди няколко години Европарламентът изрично забрани 20-те хиляди евро за сътрудници да се дават на роднини. Практиката показва, че разследването на евентуални злоупотреби с парите за офиси и сътрудници се разследва от местните власти. Засега у нас такива разследвания няма.

 

 

Източник: 24 часа

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции