<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92083" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китай срина ц...

Колко силна е армията на Китай: числа и факти

21 Юни 2021
2 542

Огромни суми се наливат от години в модернизирането на китайската армия. В някои сфери тя дори вече изпреварва американските въоръжени сили, пише Дойче веле. Какво се знае за военната мощ на Китай, колко силна е армията му? Ето фактите.

Китайското държавно и партийно ръководство има ясно дефинирана цел: до 2049 година Народната република трябва да разполага с “армия от световна класа”. Какво конкретно означава това – остава неясно. Но е факт, че от години се наливат огромни суми в модернизирането на Народната освободителна армия, както официално се наричат въоръжените сили на страната. Китай е втори в света по обем на сумите, заделяни за отбрана. Първи са Съединените щати, които харчат за военни цели три пъти повече от Китай.

Китай срина цените на суровините с едно-единствено действие

Строени като по конец

Ако допреди двайсетина години китайската армия все още изоставаше сериозно, днес в някои области тя дори вече изпреварва американската армия, сочат данните на Пентагона. От тях става ясно също така, че в Китай индустрията и технологичното развитие във все по-голяма степен се обвързват с оръжейната промишленост.

Най-големият морски флот в света

В последния доклад за Китай на американското военно министерство се казва, че със своите 350 бойни кораби и подводници КНР има най-големия в света морски флот. Китай разполага и с около 2000 изтребители, което го превръща в държавата с третата по големина бойна авиация в света. Страната наваксва и по отношение на конвенционалните ракети с обсег до 5500 километра, още повече че Пекин, за разлика от Москва и Вашингтон, не е обвързан с нито един от големите договори за разоръжаване.

Китайски морски пехотинци

През последните години Китай модернизира атомните си оръжия и увеличи броя на ядрените бойни глави. Според шведския Институт за изследване на мира SIPRI, Китай разполага с 350 ядрени бойни глави – значително по-малко от големите атомни сили САЩ и Русия.

Като от филм на ужасите: какво се случва в китайските затвори

Експанзия в Южнокитайско море

Съседите на Китай наблюдават със загриженост все по-настъпателното му поведение в азиатско-тихоокеанския регион. Ог години Пекин игнорира решението на международен съд и предявява претенции към почти цялото Южнокитайско море, където насипва пръст върху атоли и необитаеми острови, за да ги превърне в свои военни бази.

Поведението на Китай спрямо Тайван също става все по-агресивно: Пекин периодично заплашва да присъедини със сила островната република, провокира Тайван с военни маневри в близост до острова, а китайски изтребители редовно навлизат в тайванското въздушно пространство.

Военна база на Африканския рог

Китай разширява военното си присъствие и извън Азия – например за да подсигури търговските си пътища. Дотук китайците са се сдобили само с една военна база в чужбина – в Джибути на Африканския рог. Според експерти обаче контролираните от Пекин пристанища по морския път на коприната лесно биха могли да бъдат използвани не само за търговски, но и за военни цели.

Китай в Космоса

Китайската мощ вече се забелязва отчетливо и в Космоса. Амбициозната космическа програма на страната е на подчинение на военните. За тях космическото пространство е “критична територия от гледна точка на  стратегическото международно съревнование”.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции