<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74756" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Евродепутат ...

Комисията по граждански свободи в ЕП заяви подкрепа за исканията на протеста в България

02 Октомври 2020
0 706

В четвъртък комисията по граждански свободи на Европейския парламент (ЕП) призова българските власти да гарантират зачитането на ценностите на ЕС и Хартата на основните права.

С 35 гласа “за”, 30 гласа “против” и един “въздържал се” Комисията по граждански свободи LIBE одобри проект за резолюция относно „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“ в България.

Хуан Фернандо Лопес Агилар. Снимка: Европейски парламент

„Европейското право е от значение, принципите на правовата държава са от значение. Върховенството на закона е свързано със защитата на интересите на ЕС и борбата с корупцията. Картографирането на корупцията показва ясно, че държавите членки със структурни недостатъци в областта на върховенството на закона са тези, които са най-склонни да прибягват към корупционни практики при управлението на бюджета и средствата на ЕС. Това трябва да спре“, заяви докладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар (Испания).

Евродепутатите подчертават необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за нарастване на богатството на лица, свързани с управляващата партия.

Снимка: Unsplash/Frederic Koberl

Освен това евродепутатите са загрижени за редица развития, сред които:

  • обявената конституционна реформа, която трябва да бъде предшествана от подходящи консултации и да бъде в съответствие с международните стандарти,
  • възможни промени в изборното законодателство, близо до предстоящите парламентарни избори ,
  • прибързано приемане на законодателство от управляващото мнозинство,
  • разследвания на корупцията по високите етажи на властта, които не дават осезаеми резултати, и „корупция, неефективност и липса на отчетност“,
  • сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите в България през последното десетилетие,
  • твърдения за използването на сила от страна на българската полиция срещу жени, деца и журналисти по време на протестите,
  • състоянието на основните права в България, например по отношение на подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, както и правата на ромите и лицата, търсещи убежище.

Текстът се съсредоточава и върху продължаващите системни проблеми в съдебната власт, най-вече липсата на рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор, както и неспазването на над 45 решения на Европейския съд по правата на човека чрез провеждане на ефективни разследвания.

Сотпкадър: bTV

Гласът на критиката в Брюксел към управлението на България става все по-явен. На този фон премиерът Борисов се опитва да запази самообладание и да изтъкне положителните оценки за постигнатото. Той благодари на Европейската комисия за обективния доклад и заяви готовност страната ни да отстрани посочените в него грешки.

Бойко Борисов в Брюксел: Благодаря на ЕК за обективния доклад (видео)

Видео от срещата на Борисов днес с екс-председателя на Европейския парламент Доналд Туск може да видите горе.

Източник: Европейски парламент

Видео: FB/Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции