Следва: Законопроект...

Конгресмен се съблече гол в знак на протест при дебат в парламента на Мексико (видео и снимки)

16 Октомври 2020
1 357

Конгресмен се опита да протестира срещу одобрението на законопроект за разработването от частни компании на находищата от петрол и газ в Мексико, пише DailyMail.

Антонио Гарсия Конйехо от лявата Демократична революционна партия се съблече по бельо по време на изказването си от трибуната в сряда по време на драматичен дебат на законопроект, като го нарече „грабеж на нацията“.

Гласуването с 353 гласа „за“ и 134 „против“ позволява на правителството на страната да позволи на частни местни и чуждестранни компании да експлоатират газови и петролни находища, които към момента са под забрана от Конституцията.

Тайландски депутат гледа порно на телефона си по време на заседание на парламента (снимки)

Последната стъпка, одобрение от 17 от 31 щата на Мексико, се счита за осигурена.

Държавната петролна компания „Петролеос Мехиканос“ или за кратко “Пермекс” бе в монополно положение, след като правителството отне концесиите на международни компании в бранша през 1938 година – акт, който се считаше за символ на националния суверенитет.

От опозицията се опасяват, че мултинационални компании, предимно от Съединените щати, отново ще придобият доминацията, която са имали преди мярката от 38-ма година. Към момента Мексико остава един от петте основни износители на петрол за САЩ, доставяйки по 1 милион барела дневно.

Левите депутати се опитаха да блокират обсъждането на мярката в сряда, като завзеха основната Камара на депутатите, блокирайки достъпа със столове и маси.

Когато дебатът беше подновен в друга зала, те продължиха дискусията в продължение на 20 часа, преди мярката да бъде окончателно одобрена.

Източник: DailyMail

Снимки: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции