<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81199" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брифингът на ...

Конгресът на САЩ потвърди победата на Джо Байдън след прекъсването заради ексцесиите в Капитолия

07 Януари 2021
0 508

Членовете на двете камари на Конгреса на САЩ утвърдиха победата на демократа Джо Байдън в президентските избори. Това беше последната стъпка преди той и избраната за вицепрезидент Камала Харис да встъпят в длъжност на 20 януари, пише Свободна Европа.

Това се случи след като членовете на Конгреса възобновиха заседанието по потвърждаване на изборните резултати. Работата им беше прекъсната след като привърженици на настоящия президент Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса. Стигна се до престрелка, при която загина жена. Впоследствие полицията във Вашингтон съобщи за още три смъртни случая по време на ексцесиите. Задържани са 52 души.

Тълпа от поддръжници на Тръмп нахлу в сградата на Капитолия (видео и снимки)

Членовете на Сената и на Камарата на представителите подновиха заседанието си няколко часа след като привържениците на Тръмп бяха изведени от сградата на Конгреса. Те трябваше официално да преброят гласовете на Избирателната колегия и така да формализират победата на Джо Байдън. Той получи гласовете на 306 електори при необходими 270 за победа. Опонентът му Доналд Тръмп получи 232 гласа.

Снимка: Politico

Няколко сенатори, водени от Джош Хоули от Мисури и Тед Круз от Тексас, оспориха резултатите от гласуването в щатите Аризона и Пенсилвания, в които Джо Байдън печели. Опитите им да обявят преброяването на гласовете в тези щати за невалидно не се увенчаха с успех и възраженията им бяха отхвърлени от Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство, и от Сената, където към момента републиканците имат повече гласове.

След възобновяването на заседанието участниците коментираха нахлуването на агресивните привърженици на Тръмп в сградата на Конгреса, извършено часове по-рано.

„За онези, които създадоха хаос в нашия Капитолий днес – вие не победихте“, каза вицепрезидентът Майк Пенс, който ръководи заседанието. „Насилието никога не побеждава. Свободата побеждава.“

Членове на Конгреса и от двете партии реагираха, но сред най-коментираните изказвания беше това на сенатора републиканец Мит Ромни, който директно обвини Доналд Тръмп за безредиците.

„Събираме се заради наранената гордост на един егоист. И възмущението на поддръжниците, които той умишлено дезинформира през последните два месеца, беше подбудено към действие още тази сутрин“, каза Ромни в реч от трибуната на Сената. „Това, което се случи, беше бунт, подбуден от президента на САЩ.”

Избраният за президент Джо Байдън каза в телевизионно обръщение, че случилото се „граничи с подбуждане на бунт“ и представлява „безпрецедентна атака“ срещу американската демокрация.

Във видеообръщение в Туитър по време на безредиците Доналд Тръмп повтори няколко неверни твърдения за измама на изборите, нито едно от които не е подкрепено с достоверни доказателства, и призова протестиращите да напуснат сградата на Конгреса.

„Трябва да се приберете сега, трябва да имаме мир”, каза той и добави: „Обичаме ви. Вие сте много специални.“

По-късно Туитър заключи акаунта на Тръмп за 12 часа и заплаши, че ако той не премахне няколко публикации, които могат да насърчат насилие, акаунтът му може да бъде блокиран за постоянно. Фейсбук свали видеообръщението на президента с мотив, че то създава риск от насилие.

Фейсбук, Туитър и Инстаграм блокираха профилите на Доналд Тръмп

Потвърждаването на резултатите от гласуването на Избирателната колегия от Конгреса обичайно е формална стъпка и не предизвиква медиен интерес. Възраженията на групата републиканци срещу потвърждаването на резултатите от няколко щата, в които демократът Джо Байдън спечели, превърна процедурата в обект на засилено внимание.

Преди да започне заседанието на Конгреса Доналд Тръмп се обърна към своите привърженици в близост до Белия дом и произнесе реч, в която повтори недоказаните си твърдения за изборни измами. „Никога няма да се предадем. Никога няма да отстъпим“, каза Тръмп пред тълпата, която и скандира „Спрете кражбата.“ Окуражавани от Тръмп, поддръжниците му се отправиха към Капитолия, където започнаха размириците.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции