<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=94572" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Десислава Ат...

Корнелия Нинова: Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България (видео)

21 Юли 2021
0 338

“Пред нас стои въпросът да доразградим стария модел на управление и да съградим нов.” Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група в началото на 46-ото Народно събрание.

По думите ѝ, коренът на проблема е заложен в лобисткото законодателство, което парламентът трябва да отстрани.

“От името на ПГ на “БСП за България” пожелавам на всички стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората. Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства. Държавнически, а не партийни и само от нас зависи дали ще ги преодолеем или ще тласнем страната в политическа криза“, посочи лидерът на БСП.

“Първото – избрани сме при най-ниска избирателна активност, откакто има парламентарни избори”, каза Нинова. Според нея това е знак към всички.

“Това е и задължение да компенсираме ниската легитимност, която имаме, с много и смислена работа за повишаване на доверието на институцията парламент”, коментира лидерът на социалистите.

“Второто предизвикателство, по волята на народа имаме силно фрагментиран парламент. За да работи този парламент, е необходим диалог, а за съжаление той не съществува”, подчерта още тя и отчете, че това е грешка – фактическа и политическа.

“Първата политическа партия вече се отказа от това да е протестна и каза, че е антисистемна. Уважаеми колеги, вие вече сте системна партия. Два пъти вече сте част от политическа система. В 45-ото Народно събрание имахте председател на парламента. Това ви прави част от политическата система вече. Днес червената линия не е системни и антисистемни, статукво или антистатукво, а такива, които имаме воля да променим стария модел на управление и такива, които искат да го запазят”, заяви още Нинова.

По думите ѝ, третото предизвикателство е да се състави редовно правителство.

“Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България. Препотвърждавам решението ни, ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим, състав на кабинет, в който да бъдат поканени министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност”, заяви още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че за парламентарната група най-важният приоритет си остава социалната политика.

“За нас е много важно рязко да се увеличат доходите.

„Не бива да оставяме това за бюджет 2022 г. Ще бъде късно. Ние днес внесохме пакет от социални закони в изпълнение на нашите политики за увеличаване на доходите: преизчисляване на пенсиите и Закон за възрастните хора”, изброи още Корнелия Нинова.

Стана ясно още, че вторият приоритет за “БСП за България” е здравеопазването, а третият – образованието, науката и културата, а четвъртият – икономиката.

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции