<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83808" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Добрата нови...

Коронавирусът е циркулирал свободно из Ухан още преди декември 2019, разкри екипът на СЗО

15 Февруари 2021
0 2818

Коронавирусът е циркулирал свободно в Ухан, Китай, още преди декември 2019 г., сочат данните на специалната мисия от учени към Световната здравна организация (СЗО), цитирани от CNN.

Учените проведоха разследване на място с цел да се открие първоизточника на вируса. Друго важно откритие е, че през декември в Ухан вече е имало общо 13 различни варианта на оригиналния вирус.

Коронавирусът е циркулирал свободно из Ухан още преди декември 2019, разкри екипът на СЗО

От СЗО поискаха достъп до стотици хиляди кръвни проби, взимани в периода преди декември 2019 г., но за момента китайските власти отказват да предоставят тази информация.

В интервю пред Си Ен Ен главният следовател на СЗО Петер Бен Ембарек коментира, че има различни доказателства, които навеждат на мисълта, че вирусът се е появил много по-рано в Китай.

Covid-19 най-вероятно не е тръгнал от лаборатория, обяви екипът на СЗО в Ухан

Екипът е успял да разговаря с първия официално установен пациент – служител в офис на 40-годишна възраст, който няма никаква връзка с пазара за животни в Ухан, откъдето се предполага, че е тръгнала болестта.

“Вирусът е циркулирал свободно в Ухан през декември, което е изцяло ново откритие“, коментира Ембарек.

Коронавирусът е циркулирал свободно из Ухан още преди декември 2019, разкри екипът на СЗО

Учените към СЗО са изследвали общо 174 случая на коронавирус в и около Ухан от декември 2019 г. От тях 100 са потвърдени с лабораторни тестове, а 74 – с клинична диагноза, базирана на симптомите. Според Ембарек тази по-голяма бройка болни, които вероятно са били по-тежки случаи, за да бъдат забелязани от здравните власти, означава, че болестта вероятно вече е засегнала над 1000 души в Ухан през декември.

„Все още не сме изготвили модели с тези данни. Но знаем, че от заразените хора около 15% развиват тежка форма на заболяването, а по-голямата част са леки и безсимптомни случаи“, категоричен е Ембаре.

Екипът на СЗО най-после пристигна в Ухан, за да разследва произхода на коронавируса

Екипът на Ембарек, който бил съставен от 17 учени от СЗО и 17 китайски експерти, разгледал генетичния материал на проби от първите случаи на коронавируса в Ухан. Те открили данни за общо 13 различни вирусни варианта, които са съществували още през декември 2019 г. Част от тези ранни варианти са свързани с отворените животински пазари в града, други не са.

Коронавирусът е циркулирал свободно из Ухан още преди декември 2019, разкри екипът на СЗО

Според Ембарек е важно данните да се погледнат още по-подробно, защото могат да дадат важна информация за месторождението на вируса и критичните първи месеци на заразата.

„Тъй като тези варианти вече са съществували през декември 2019 година, това означава, че вероятно болестта се е разпространявала много по-рано“, коментира Ембарек

Коронавирусът е циркулирал свободно из Ухан още преди декември 2019, разкри екипът на СЗО

Къде е заровено съкровището?

Има едно единствено нещо, което може да даде категоричен отговор на въпроса дали коронавирусът се е разпространявал свободно по-рано от декември 2019 година. И това са кръвните проби в донорските банки в Ухан. Тези проби са от последните две години и могат да дадат изключително ценна информация откога вирусът е циркулирал сред населението.

„Там има около 200 000 кръвни проби, които могат да ни помогнат. Би било фантастично, ако можехме да работим с тях“, коментира Ембарек. Въпреки това той добавя, че е изключително трудно да получат достъп до тези кръвни проби.

Китайските учени предоставили на СЗО информация за 92 съмнителни медицински случая – всички пациенти имали симптоми, наподобяващи коронавирусна инфекция, но така и не били тествани. Това се случва през октомври и ноември 2019 г. Екипът на СЗО поискал тези хора да бъдат тествани за антитела, като от тях – 67 се съгласили, но резултатите им били отрицателни. Въпреки това Ембарек е категоричен, че трябва да се направи допълнително тестване, защото все още не е ясно дали антителата срещу коронавируса могат да бъдат открити година по-късно.

Тези дни стана ясно, че отношенията между международния и китайския екип в Ухан са били обтегнати по време на цялото разследване на СЗО. На учените им бил отказан и достъп до важни данни от ранните седмици на местната епидемия от коронавирус. От китайска страна са обещали пълна прозрачност и съдействие на международните органи, но за момента това не изглежда така.

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции