<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68743" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Извънредно: Щ...

Коронавирус в България: Нов мрачен рекорд. Какво пишат медиите в Германия?

09 Юли 2020
0 5210

След разхлабването на мерките срещу пандемията, в България броят на новите случаи на коронавирус започна да се покачва по-бързо, отбелязва специализираното списание за медицина “Deutsches Ärzteblatt”, цитирано от Дойче веле. Според данните на Единния информационен портал, през последното денонощие страната е отблязала нов негативен рекорд: 240 новозаразени за 24 часа.

Така броят на регистрираните инфекции в България вече надхвърля 6300. “Преди месец инфекциите в най-бедната страна от ЕС с население от около 7 милиона бяха близо 2700”, припомня изданието.

Цели 240 нови случаи на коронавирус у нас за денонощие, най-много са в София и Пловдив

В началото в България всичко беше наред

Агенция ДПА посочва, че заради бързото покачване на броя на новозаразените премиерът Бойко Борисов още в края на юни е настоял за бързо увеличаване на капацитетите на болниците. ДПА пише още ,че от 22 юни в България важи правилото за носене на предпазна маска в затворени обществени сгради и помещения – като магазини, бензиностанции, институции и църкви. Само че немалко българи съвсем демонстративно не носят маските. А проверки всъщност почти няма, отбелязва агенцията и добавя: “Работниците в супермаркетите нерядко са без маска или тя просто виси на врата им”.

Относно критиката спрямо правителството, че не планира затягане на мерките, ДПА цитира Борисов с думите: “Не сме задължили никого да ходи на бар или на футболен мач (…) Най-лесно е да затваряме, трудното е да се научим да живеем и да работим с този вирус между нас, включително и да се почиват, и веселят, тези които искат. “

ДПА припомня, че покачването на инфекциите идва след изключително добро начало в битката срещу вируса, положено още през месец март с въвежднето на редица предпазни мерки. “След редица празници през април и май и след като отвориха баровете, дискотеките, нощните клубове и стадионите, броят на новозаразените се покачва значително”, посочва агенцията и припомня, че здравният министър Кирил Ананиев е обявил, че при над 200 новозаразени за 24 часа, ще бъдат въведени по-строги мерки.

“България обаче е раздвоена относно мерките и ограниченията. Това се дължи отчасти на един междувременно прекратил дейността си алтернативен корона-щаб, който се застъпваше за шведския модел в борбата срещу коронавируса”, отбелязва ДПА.

Агенцията добавя че според български експрети, сегашното покачване в броя на новозаразените е втората връхна точка в рамките на първата вълна. Втората вълна се очаква през есента, посочва ДПА.

Австрия вече предприе мерки

И обществено-правната германска телевизия ZDF обръща внимание на ситуацията в  България и по-конкретно на страната като туристическа дестинация. “След като туризмът отново потръгна, съобщенията за покачващия се брой на новозаразените в България, Гърция, Хърватия и Испания стават все повече”, пише сайтът на телевизията. Германското външно министерство все още не е публикувало предупреждение за пътувания до България, защото засега бройката но новозаразените все още не е толкова висока и все още няма големи огнища сред туристите, посочва ZDF.

Deutsches Ärzteblatt припомня, че на фона на покачващия се брой на новите инфекции, Австрия е затегнала мерките спрямо пристигащите от България и Румъния. Влизайки в Австрия, те трябва да представят негативет тест за коронавирус или да бъдат поставени под 14-дневна карантина. Мярката вече е в сила.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции