<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70412" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След почивка ...

Коронавирус в Германия: хиляди протестираха срещу ограниченията в Берлин

02 Август 2020
0 2951

Няколко хиляди души се включиха в шествие в германската столица против ограничителните мерки, наложени заради пандемията. Почти всички бяха без маски и не спазваха дистанция, пише Дойче веле.

Шествието премина през центъра на Берлин под мотото “Ден на свободата – край на пандемията”. (“Ден на свободата” е името и на един пропаганден филм на режисьорката Лени Рифенщал за конгреса на Националсоциалистическата партия през 1935-а година.)

По данни на полицията, в демонстрацията са се включили 15 000 души, настояващи за край на ограничителните мерки. Протестиращите бяха без маски и не спазваха дистанция противно на  правилата.

По-рано от института “Роберт Кох” съобщиха за нови почти 1000 случаи на заразени с коронавирус в Германия.

По информация на вестник “Берлинер Моргенпост”, един от организаторите на днешната проява е инициативата “Querdenken 711” (“Инакомислещи 711”) от Щутгарт, която заявява, че се ангажира със защитата на основните свободи. Пак според същото издание – в тази инициатива са участвали предимно привърженици на конспиративните теории, десни екстремисти и хора, които отричат съществуването на коронавируса.

Различни неонацистки групировки също излязоха с призиви за присъединяване към акцията. Тя бе контролирана от 1100 полицаи, включително с хеликоптери, значителни стълкновения не са регистрирани.

Демонстрацията предизвика недоумение на политическо ниво. Председателката на Социалдемократическата партия Саския Ескен написа в Туитър: “Хиляди ковидиоти празнуват в Берлин като “втора вълна”, без дистанция, без маска. Така те не само застрашават нашето здраве – те застрашават нашите успехи срещу пандемията и за съживяване на икономиката, образованието и обществото. Безотговорно!”.

В протеста се включиха към 15 000 души
В протеста се включиха към 15 000 души

Лидерът на ХДС в провинция Бранденбург Ян Редман написа също в Туитър: “Отново 1000 новозаразени, а в Берлин се демонстрира срещу наложените ограничения? Не можем да си позволим такова опасно безумие”.

Видео: Ruptly

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции