<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66368" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Двама съпруз...

Коронавирус в Москва: една добра новина и няколко тревожни предположения

10 Юни 2020
0 1654

Изненадващо в руската столица Москва премахват повечето строги ограничения заради пандемията от Covid-19. Много руснаци виждат в решението на градската управа политически мотиви. Какво говорят фактите?

Жителите на 12-милионна Москва въздъхнаха с облекчение, когато кметът Сергей Собянин обяви, че отменя ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус. Фризьорските салони отварят веднага, залите за фитнес – след няколко дни. Следващата седмица ще заработят музеите и зоопарковете, кафенетата и ресторантите също ще могат да посрещат гости. За повечето наблюдатели най-важното решение е отмяната на електронните пропуски за напускане на дома.

Дотук добре – повече свобода! Мнозина обаче останаха изненадани от бързата смяна на курса. В края на май Собянин беше обявил, че свободните разходки ще бъдат разрешени едва когато броят на новозаразените в Москва спадне до няколко десетки или най-много до няколко стотин души на ден. Сега те са между 1 500 и 2 500 дневно, т.е. това условие не е изпълнено.

Ограничаване на гражданските права

Независимият московски общински съветник Денис Шендерович подкрепя разхлабването на “нелегалните” мерки, които според него служат повече за ограничаване на гражданските права, отколкото за борба с пандемията. Той визира най-вече стриктните правила за напускане на дома и свързаната с тях система на електронни пропуски. “Това бяха абсолютно глупави и безполезни стъпки, които не предизвикаха нищо друго освен недоволство сред хората”, казва той.

Путин разхлабва мерките срещу Covid-19, въпреки нарастващите случаи в Русия (видео и снимки)

През последните два месеца и половина много московчани роптаеха срещу налаганите, според тях доста абсурдни, глоби за предполагаеми нарушения на самоизолацията. Така например една болна пациентка на легло трябваше да плати 4 000 рубли (около 53 евро) глоба, въпреки че не е напускала дома си от години. Пропуските за излизане на други московчани пък внезапно бяха обявени за невалидни, въпреки че при тях не беше настъпила никаква промяна. 

Задържането на гражданин, излязъл да разходи кучето си и, следвайки го, преминал загражденията на парк, се превърна в символ на абсурдността на някои от мерките.

Всичко е заради военния парад?

Денис Шендерович не смята, че всички мерки трябва да бъдат отменяни. “Разрешаването на масовите събития намирам за прибързано, защото броят на новозаразените не намалява”, казва той. Според него решението е “странно” и “истерично”.

Той посочва, че само до преди няколко дни московчани бяха длъжни да носят защитни маски и ръкавици на обществени места и да излизат на разходка „като в затвор“, тоест по план, определен от града за всяка отделна сграда. 

Като очевидна причина за вдигането на мерките Шендерович вижда Парада на победата, който трябва да се проведе на 24 юни на Червения площад, след като събитието беше отложено заради пандемията и не се случи на традиционния 9 май. Собянин е получил обаждане от Кремъл, казва саркастично Шендерович. “Серьожа, стига толкова! Първо, имаме нужда от парада и второ, и това може би е най-важното, нуждаем се от подкрепа за конституционни промени”.

Путин разпуска Русия в едноседмична ваканция заради коронавируса (видео)

Предстои референдумът за конституцията

На 1 юли руснаците ще трябва да гласуват за сериозни промени в конституцията. Реформите трябва да осигурят възможността на президента Владимир Путин да бъде преизбран и след края на мандата му през 2024 година.

“Не бих свързал това решение нито с парада, нито с референдума за конституцията”, казва за ДВ Павел Данилин, директор на близкия до властта Център за политически анализи и социални изследвания. Той се позовава на официалната статистика, според която броят на оздравелите от Covid-19 пациенти расте.

“Безполезни мерки”

Въпреки това Данилин също критикува ограниченията, наложени от властите, в това число разходките по план, като “безполезни мерки, създаващи само за напрежение в столицата”. Той  обаче категорично отрича да има политическа мотивация. Кметът се е консултирал с достатъчно медицински специалисти, преди да обяви решението си, уверява той.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции