<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78318" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Анг...

Коронавирус: в никоя друга страна няма толкова много жертви, колкото в САЩ

19 Ноември 2020
0 339

Тези дни Манхатън, сърцето на Ню Йорк, изглежда като призрачен квартал. Обикновено централната част на града е пълна с хора – туристи, но и местни. Сега обаче улиците са празни, пише Дойче веле.

Туристите ги няма, а нюйоркчани масово работят от вкъщи. Повечето витрини на магазините са запечатани с дървени капаци – може би като предпазна мярка срещу гневните привърженици на президента Тръмп, не по-малко гневните контрадемонстранти или пък срещу поредното торнадо. 

Коронавирус: в никоя друга страна няма толкова много жертви, колкото в САЩ

Нови мрачни рекорди в САЩ

Малкото хора по улиците носят съвестно предпазни маски. Градът е на косъм от обявяването на нов локдаун, тъй като заболеваемостта отново нараства – макар и не чак толкова драматично, както в останалата част на страната. От началото на ноември в САЩ е регистриран нов рекорден ръст на новозаразените – по над 100 000 нови инфекции средно на ден, като във вторник те са били дори 162 000. Междувременно броят на починалите във връзка с Ковид-19 в САЩ прехвърли границата от четвърт милион души, като 50 000 са починали само от края на септември до днес, показват данните на университета “Джонс Хопкинс” в Балтимор. Така САЩ са страната с най-много жертви във връзка с Covid-19 – в абсолютни числа. След нея се подреждат Бразилия – със 166 700, и Индия – със 131 000 жертви на пандемията дотук.

Миналия уикенд кметът на Ню Йорк Бил де Блазио съобщи, че през последната седмица в Града са били регистрирани около 900 новозаразени. На този фон той призова жителите на Ню Йорк да направят всичко възможно, за да предотвратят ново драматично покачване на инфекциите. Впрочем, в социалните мрежи се появиха критики, че числата не били реални. Някои са убедени, че действителният брой на новозаразените е по-висок. Твърди се, че властите разкрасявали данните, за да не бъдат затворени училищата. Защото когато децата ходят на училище, родителите им могат да работят – а това означава икономическа активност и повече постъпления от данъци в градската хазна. Де Блазио обаче е категоричен: ако нивото на положителните тестове надхвърли границата от 3 процента седмично, той няма да има друг избор, освен да наложи нов локдаун. В момента тази стойност в Ню Йорк е 2,47%.

Мрачен сценарий за САЩ относно коронавируса

Опашки пред лекарските кабинети

Не само Манхатън изглежда пуст. И в другите нюйоркски квартали улиците са празни. С едно изключение: пред лекарските кабинети се вият опашки. В Бруклин някои хора дори са си донесли сгъваеми столчета, за да не чакат прави на улицата. Един млад мъж уверява, че чакал за преглед два часа и половина. Много от чакащите са дошли, за да се тестват за Covid-19. Но спешните кабинети са и първият адрес за хората без медицински осигуровки – независимо дали са с настинка, или със счупен крайник. Тези кабинети са много търсени, защото цените са поносими, а и приемат без предварително запазен час.

Тази година и Коледата ще е по-различна в Ню Йорк: повечето хора ще посрещнат празниците без традиционните големи събирания на семейството или с приятели. Но от някаква умора от пандемията няма и следа. Сред жителите се усеща по-скоро мълчаливата нагласа, че някак трябва да се справят с това изпитание.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции