<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85668" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: С над 200 души ...

Коронавирус: Големият успех на Австралия

18 Март 2021
0 2838

В Австралия кипи живот – строгият локдаун отмина, хората празнуват сватби, ходят на спортни турнири и концерти. А успехът не се дължи само на изолираното островно положение на страната, пише Дойче веле. Как го постигнаха?

Първите случаи на коронавирус в Австралия бяха внесени от Китай през януари 2020 година, а през март се разигра трагедията с круизния кораб „Руби Принсес“, когато 2700 пътници слязоха на австралийския бряг без да са предварително тествани за коронавирус. До края на март 440 от тях се оказаха с положителни проби, а петима дори починаха.

Тогава страната влезе в режим на локдаун, изолира се от света и наложи ограничения за придвижване и между отделните щати, които донесоха рекордни икономически загуби. По-малко от година по-късно, когато светът продължава да живее в изолация, от Австралия вече пристигат кадри от провеждани фестивали, концерти и спортни състезания пред пълни трибуни.

2 милиона души в Австралия са под пълен локдаун заради един-единствен случай на Covid-19

Коронавирус: Големият успех на Австралия

Бързи и решителни действия на властите

Досега Австралия е регистрирала общо 29 000 случая на коронавирус и 909 жертви на пандемията. Характерно е това, че властите действат бързо и изолират незабавно всяко ново огнище на заразата, а гражданите спазват стриктно предписанията. В Мелбърн, например, вече няколко пъти беше обявяван строг локдаун, единият от които продължи цели 4 месеца. Също и в Сидни подобни строги мерки не бяха рядкост.

Така например традиционните новогодишни фойерверки край Харбър Бридж, на които обикновено се събират до 1 милион души, тази година преминаха изцяло без публика. В Мелбърн, където се проведоха срещите от откритото първенство по тенис на Австралия, веднъж се наложи зрителите незабавно да напуснат корта, след като в града беше обявен блиц-локдаун, продължил три дни.

Но ситуацията се промени. Във федералния щат Виктория, в който попада и Мелбърн, броят на новите инфекциите вече от доста време насам клони към нула. В Нов Южен Уелс, в който се намира и най-големият австралийски град – Сидни – в края на февруари също бяха разхлабени ограниченията и бе позволено да се канят вкъщи до 50 души. Възможни са още следните дейности: празнуване на сватбени тържества, ходене на бар и на плаж, посещения в ресторант, тренировки във фитнес-студио, ходене на църква (с маска). Позволени са и пътуванията до други щати и райони на страната.

Изолация навън

Вече от една година насам Австралия е силно изолирана от останалия свят. Напускането на страната е позволено само с  изрично разрешение – обикновено по лични и семейни причини, или ако пътуването е за по-дълъг период от време.

В момента Австралия и Сингапур се опитват да договорят тъй наречения „Travel Bubble” – един вид свободен коридор за пътувания между двете страни без карантина, какъвто вече има между Австралия и Нова Зеландия.

От края на октомври австралийската авиокомпания Qantas смята да възобнови международните си полети, тъй като се очаква, че дотогава 25-милионното население на страната вече ще е ваксинирано. Такива са плановете на правителството.

А дотогава остава в сила правилото: карантина за всички влизащи в страната и спазване на стриктна дистанция.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции