<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=58929" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Коронавирус: защо в Италия е по-страшно, отколкото в Германия

20 Март 2020
0 15722

Защо в Италия броят на смъртните случаи е толкова висок, а в Германия има много заразени, но доста по-малко смъртни случаи? Този странен ефект се дължи на различните подходи към разпространението на КОВИД-19. Тоест, дали здравеопазването ще се съсредоточи върху тежките и смъртните случаи или пък ще следи за невидимото разпространение на заразата. А това дава ефект и върху статистиката, става ясно от обясненията на двама експерти, цитирани от Дойче веле.

“Заразените в Италия са много повече”

Единият от тях е проф. Хендрик Щреек, който ръководи Института по вирусология в Бон. Проф. Щреек е най-вероятно специалистът, проучил и прегледал лично най-голям брой заразени в Германия. На въпрос на “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” как си обяснява ниската смъртност в Германия в сравнение с числата, идващи от Италия, проф. Щреек отговаря така:

Деца в Италия махат от прозореца на дома си

Тези думи могат да бъдат прочетени из цяла Италия: “Всичко ще се оправи”

“Изобщо не съм изненадан. В Италия подложиха на тестове само най-тежките случаи със съответната симптоматика. А актуално изследване от Шънджън показва, че децата се заразяват също толкова често, колкото и възрастните. Само че децата развиват много по-лека симптоматика – или дори не развиват никаква.

Починалите от коронавируса в Италия вече са повече от тези в Китай

Следвайки логиката на това изследване, според което 91% от хората изкарват КОВИД-19 само с леки или средни симптоми, италианците първоначално се съсредоточиха тъкмо върху оставащите 9 процента. В Китай първоначално също следяха само броя на умрелите – затова и в двете страни излиза, че има много повече смъртни случаи при много по-малко заразени. В Китай междувременно нещата се промениха – там вече от доста време правят масово тестове, за да установят броя на заразените”, казва експертът.

Означава ли това, че в Италия има много повече заразени, отколкото показват числата? Да, смята проф. Щреек. Според него, в Италия заразата е много разпространена, но досега това си остава непроучено. В Германия е друго, обяснява по-нататък професорът: “В Германия от самото начало тестове се правят и на пациенти със съвсем леки симптоми. Пациентът, от когото е тръгнала заразата в Бон например, имаше само леко възпалено гърло. Сигурен съм, че в Италия него никой не би го тествал.”

Проблемът: незабелязаните заразени

Сходни въпроси занимават и проф. Щефан Флаше. Той е извънреден професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, където разработва математически модели на инфекциозни заболявания. В интервю за ДВ той отговаря на въпроса защо в Италия нещата изглеждат толкова зле:

Рим е опустял

Призрачно: Рим е опустял

“В Италия имаше случаи, които останаха незабелязани. Когато в една страна умре първият заразен, това означава, че още преди две седмици не са били забелязани 100 заразени – понеже минава време, докато заболелият развие толкова тежки симптоми, че да умре от болестта. През това време незабелязаните 100 души заразяват други, като в случая изхождаме от коефициент 2. Така в момента, в който се регистрира първият смъртен случай, вече има 1 000 заразени”, обяснява проф. Флаше.

И още една причина

“Зюддойче Цайтунг” добавя и още една причина за високия брой на смъртните случаи в Италия: най-силно засегнати от пандемията са онези райони в Северна Италия, в които е съсредоточена икономическата и индустриалната мощ на страната. Много от хората в тези райони страдат от заболявания на дихателните пътища, тъй като въздухът там е силно замърсен. А както знаем, хората с такива заболявания са особено застрашени от коронавируса.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции