<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78864" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 1792 са новите ...

Коронавирус: кой и как да се ваксинира пръв

29 Ноември 2020
0 1843

Масовата имунизация срещу коронавирус изглежда все по-възможна. По този повод Световната здравна организация изтъкна, че за постигането на т.нар. стаден имунитет е необходимо ваксинирането на между 60 и 70 от населението. В Германия на дневен ред е дебатът кой ще получи пръв имунизацията, както и – какъв процент от германците са готови да се ваксинират, пише Дойче веле.

Половината ще се ваксинират. А останалите?

Федералният здравен министър Йенс Шпан прогнозира, че първите ваксинации ще станат възможни още през декември. По данни на обществената телевизия ZDF, 51 процента от германците са готови да се имунизират, 29 на сто не са сигурни, а 20 – със сигурност няма да го направят.

От германското Сдружение на общините настояха федералните провинции бързо да осигурят необходимия персонал за провеждане на имунизациите. “Когато ваксината бъде набавена, не трябва ваксинирането да се проваля заради липсата на персонал”, заяви председателят на сдружението Буркхард Юнг. Думите му съответстват на записаното в приетата от германското правителство и провинциите “Национална имунизационна стратегия”: Не бива да се стигне дотам, че да има ваксина, а да не разполагаме с условия, позволяващи провеждането на ваксинации. 

Плановете предвиждат Германия да получи ваксината, която ще се разпределя от ЕС на базата на сключените договори – до момента с шест фармацевтични концерна. Оттам нататък федералните власти ще предоставят ваксината или ваксините на 60 разпределителни центъра в цялата страна. За тяхното изграждане бяха отпуснати три милиарда евро. 

Приоритетите ще се определят прозрачно

“Градските власти, разбира се, активно ще подпомогнат изграждането на ваксинационните центрове”, каза Буркхард Юнг. “Те са в състояние бързо да създадат необходимата организационна подготовка. Това означава например наемането и оборудването на сгради.” Разходите, направени от общините, ще трябва да бъдат компенсирани от федералните и регионални власти и от здравните каси.

Първите количества от ваксината трябва скоро да станат налични. “Ограничените дози за ваксинация първоначално са предназначени за сравнително малка група хора. Федералните и регионални правителства трябва бързо да определят по прозрачен начин кой ще бъде ваксиниран с приоритет”, смята Юнг.

Здравният министър Шпан заяви, че очаква служителите в болниците и домовете за възрастни хора да се ваксинират възможно най-скоро. Всеки може сам да реши дали да го направи, допълни министърът пред “Байришер Рундфунк”, изразявайки и следната надежда: “Имам очакването и молбата по-голямата част от работещите в здравната система да се ваксинират”. Не става въпрос само да защитите себе си, но и тези, за които се грижите.

Ваксините няма да са задължителни

Шпан е поискал от федералните провинции центровете за ваксинация да бъдат готови до средата на декември. Юнг от своя страна предупреди, че очакванията са твърде високи. “Хората могат да останат с впечатлението, че от януари във всеки град и във всеки квартал ще има център с възможност за ваксиниране. Всъщност предполагаме, че ваксинацията ще бъде поета от мобилни екипи, които ще обикалят лечебните заведения и болниците. По този начин ще могат да бъдат ваксинирани хронично болните, много от възрастните хора и служителите”, смята председателят на Сдружението на общините. “Според плановете на федералното и на регионалните правителства, масовите ваксинации за населението ще бъдат възможни най-рано през лятото.”

В Берлин например е предвидено създаването на шест имунизационни центъра, като за целта ще бъдат предоставени и залите на двете закрити летища “Темпелхоф” и “Тегел”. В германската столица очакват на първо време да получат 900 000 дози от ваксината. Но тъй като всеки вероятно ще трябва да бъде ваксиниран два пъти, тази първа партида от ваксини ще стигне за 450 000 души, а населението на Берлин наброява 3,7 милиона. При това положение поставянето на приоритети е неизбежно.

От своя страна председателят на Бундестага Волфганг Шойбле заяви, че очаква готовността на населението за имунизация да нарасне. Но за пореден път подчерта, че ваксините няма да са задължителни и сред властимащите цари единодушие по въпроса.

Във Франция магазините вече имат право да работят
Във Франция магазините вече имат право да работят

Редица държави разхлабват ограниченията

И докато в Германия броят на новозаразените се запазва на високо ниво – над 21 600 за последното денонощие, някои други европейски държави отбелязват спад в разпространението на коронавируса и предприемат предпазливо разхлабване на ограниченията. В Белгия от началото на следващата седмица при определени условия ще могат да отворят и магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост. “Виждаме, че числата в страната ни се развиват добре. Но последното, което бихме искали, е отново да внесем вируса в Белгия”, заяви министър-председателят Александър де Кроо, аргументирайки засиления контрол по границите.

Според френските здравни власти, страната е преминала кулминацията на новозаразени в рамките на втората вълна от коронавируса – съответното разхлабване на наложените мерки вече е факт: отварят, подобно на Белгия, и магазините, които не предлагат само насъщното, освен това хората могат да прекарват повече време навън – не само по един час на ден, а по три. Във Франция отварят и библиотеките и архивите, но не и музеите или спортните зали.

В Италия правителството възнамерява да прекатегоризира три от най-засегнатите от коронавируса зони от червени в оранжеви, респективно от неделя жителите на Ломбардия, Пиемонт и Калабрия ще могат отново да се движат свободно между 5,00 и 22,00 часа на територията на своите общини и региони. В тези зони ще отворят и търговските центрове, но не и баровете, ресторантите и закусвалните.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции