<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76954" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Отровното тр...

Коронавирус: обезпокоителни кадри и сигнали от Русия

02 Ноември 2020
0 2163

Според официалните данни засега Русия се справя добре с втората вълна на пандемията. Същевременно обаче се множат обезпокоителните кадри и сигнали в социалните мрежи – често в противоречие с официалните новини, пише Сергей Сатановский за Дойче веле.

Втората руска ваксина срещу Covid-19 е лекарство за добитък, твърди учен от Москва

Един случай в сибирския град Омск привлече вниманието към ситуацията с коронавируса в Русия. На 27 октомври часове наред не се намериха места в болниците за двама тежко болни пациенти с Ковид-19. Накрая медиците от спешна помощ ги закараха в регионалната здравна служба, за да привлекат внимание към проблема.

Погледнато отвън, ситуацията при втората вълна от коронавирус в Русия е далеч по-спокойна отколкото при първата. Ограниченията на обществения живот не са толкова строги, колкото в началото на годината, повечето магазини работят. Но броят на хората, които се заразяват, отново расте. Властите твърдят, че това се дължи на по-масивното тестване. Но според съобщения от различни региони на страната, причината са не само повечето тестове.

Фрапантен случай от Ростов на Дон

В нощта срещу 12 октомври в Ростов на Дон починаха 13 пациенти. Информацията беше разпространена в социалните мрежи от техни близки. Един служител на клиниката, в която те са издъхнали, потвърди за случая пред медиите, но пожела да запази анонимност. Губернаторът на областта Василий Голубев обаче определи новината като “фалшива”. Адвокатката Екатерина Гордон публикува във Фейсбук историята на един от лекарите, който е бил на смяна през злополучната нощ Артур Топоров. По-късно вестник “Новая Газета” потвърди случая. Според доктор Топоров проблем в апаратите за обдишване е довел до смъртта на пациентите.

Същата вечер главният лекар Юрий Дронов, който беше заразен с Ковид-19, също е бил в болницата. На 26 октомври беше съобщено, че той е починал – очевидно в друга клиника, в която вероятно е бил преместен заради проблемите с осигуряването на кислород. Последваха редица оставки.

Пълни болници и технически проблеми

Лекари от Курганска област в Югозападен Сибир изпратиха писмо до президента Владимир Путин. Те алармират, че пациенти в областта чакат с дни за линейки, както и че в болниците няма достатъчно лекари и легла в болниците няма. Медиците се позовават на оценки на спешните служби, които ежедневно посещават между 500 и 700 пациенти с коронавирус само в столицата на областта – Курган. Но градските власти отчитат увеличение от едва 70 до 75 инфекции на ден.

Алексей Кузнецов, съветник на руския министър на здравеопазването, заяви пред уеб портала РБК, че неговото министерство е изпратило група експерти в Курган, за да предоставят организационна и методическа помощ.

През изминалите дни из социалните мрежи се разпространяваха и обезпокоителни сцени от Новосибирск. На тях се вижда как възрастни пациентки лежат по легла и по пейки по стълбищата на клиника. Заместник-главният лекар признава, че болницата е претоварена.

И моргите са пълни

И моргите са препълнени. Миналия укинед в социалните мрежи беше публикувано видео, заснето от сътрудник на моргата в Новокузнецк в югозападен Сибир. На него се вижда помещения препълнено с черни чували с трупове. “Тук всичко е пълво с трупове, човек им ходи буквално по главите”, казва авторът на въпросното видео.

Временна болница в помещенията на панаира в Санкт Петербург

Подобна е ситуацията в регион Кемерово в западен Сибир. Там причината за препълнените морги била това, че много близките на починалите сами били болни от Ковид-19 и можели да вземат труповете едва след като оздравеят. Освен това в региона има недостиг на патолози, казват от регионалната здравна служба.

В Барнаул, столицата на руския регион Алтай, в един търговски център беше изградена полева болница. В Санкт Петербург пък подобна клиника се помества на територията на панаира. Все повече данни и кадри от различни медицински заведения в Русия повдигат въпроси за официалната статистика и нейната достоверност. 

Съмнения относно статистиката

От 13 септември до 22 октомври властите в Санкт Петербург почти всеки ден съобщават, че броят на новите инфекции е двойно по-голям от излекуваните пациенти с Ковид-19. Местният вестник “Бумага” показа доколко тази информация е математически точна. Например на 18 октомври са докладвани 674 болни и 337 излекувани, на 11 октомври 528 болни и 264 излекувани и т.н. Броят на възстановилите също се движи около съотношението 2:1.

Според Алексей Ракша, демограф и бивш съветник на руската статистическа агенция “Росстат”, обаче подобно съвпадение е невъзможно. Още на следващия ден това странно съвпадение изчезна от статистиката.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции