<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77731" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обама предуп...

Коронавирус: четири неща, които трябва да знаем за новата ваксина

11 Ноември 2020
0 1795

По данни на Световната здравна организация (СЗО), в момента в процес на клинични изпитания са 47 ваксини, десет от които в заключителната трета фаза. Най-напреднали са ваксината на BioNTech и Pfizer, но и други фармацевтични концерни –AstraZeneca, Sanofi, Sinovac, Johnson & Johnson – вероятно в най-скоро време също ще представят свои варианти на ваксина срещу коронавирус, пише Дойче веле.

Отговорите на много въпроси обаче остават открити: колко ефективни са в крайна сметка ваксините, какво е отражението на възрастта и на предхождащите заболявания, дали осигурената имунизационна защита е трайна, дали ваксината ще предотврати тежкото протичане на заболяването и т.н. Неясно е също така колко ще струва ваксината, кой кога ще може да я получи, как ще се разпределя тя в глобален мащаб. 

Русия надцаква “Pfizer”: Нашата ваксина срещу Covid-19 е с 92% ефективност

Колко надежден е препаратът?

Според BioNTech и Pfizer, техният препарат гарантира над 90 процента защита от Ковид-19 – необичайно висока стойност. За сравнение – при грипните ваксини, по данни на института „Роберт Кох“, през грипния сезон 2018/2019 защитата е била 21 процента.

Стопроцентната защита чрез ваксина е практически невъзможна, тъй като всеки индивид е различен, а и вирусите могат постоянно да се променят. Поради това се налага например противогрипната ваксина ежегодно да се приспособява в съответствие с актуално разпространяващите се вируси.

Добра новина: Ваксината срещу Covid-19 на Pfizer даде над 90% ефективност

За своите проучвания BioNTech и Pfizer са разделили 43 538 души от различни държави в две групи, половината са били имунизирани с разработената ваксина, останалите са получили плацебо-препарат. Участниците в проучването не са били заразени умишлено с Ковид-19 – това е забранено по етични причини. Но в течение на тестовете от заболяването са се заразили 94 души, като почти всички са били от групата, на която било дадено плацебо. При получилите ваксината защитени се оказали 90 процента, или деветима от всеки 10 души, които чисто математически биха могли да се заразят, ако не са били ваксинирали. При директно сравнение това означава защита от над 90 процента, т.е. също толкова висока, каквато е при ваксините срещу дребна шарка, рубеола и паротит.

Има ли странични ефекти?

В рамките на досегашните проучвания независимата контролна група, наречена „Data Monitoring Commitee”, не е установила „никакви сериозни опасения, свързани със сигурността“. Това, че досега не са се проявили никакви тежки странични ефекти, обаче не означава, че те не могат да настъпят, ако в тестовете бъдат включени повече хора, или при пациенти със специфични предшестващи заболявания.

Когато ваксината се прави чрез мускулна инжекция, може да се стигне до локални реакции на инжектираното място. А имунната реакция, т.е. изграждането на клетките, образуващи антитела, може да е съпроводена от висока температура, треска, мускулни болки или главоболие.

Кога ще бъде допусната? 

Разрешителните процедури в САЩ и в ЕС са различни, междинните проверки би трябвало да ускорят даването на окончателното разрешение. BioNTech и Pfizer съобщиха, че още в третата седмица на ноември ще внесат заявка за спешен допуск в Американската фармацевтична агенция. 

Засега не се знае кога ще бъде дадена заявка за разрешение при смятаната за много по-строга Европейска медицинска агенция. Но с ускорена разрешителна процедура ваксината срещу коронавируса би могла да получи одобрение за Европа още тази година, или в началото на следващата.

Кой ще получи ваксината?

Европейската комисия преговаря интензивно с BioNTech и Pfizer вече от месеци, а по информация на агенция ДПА, договорът за доставка на до 300 милиона дози вече е съгласуван. По думите на Манфред Вебер от фракцията на Европейската народна партия в Европейския парламент, договорът ще гарантира достъпа на европейците до ваксината.

Предвижда се след окончателното сключване на договора всички 27 страни-членки на ЕС да получат едновременно достъп до първите партиди от ваксината – те ще бъдат разпределяни в съответствие с броя на населението на съответната държава. Но има едно голямо предизвикателство пред фирмите, които ще транспортират ваксината – тя трябва трайно да се съхранява при температура от минус 80 градуса, за да запази своята ефективност.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции