<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86766" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Малко новоза...

Коронавирус: Eто къде най-често се заразяваме

05 Април 2021
0 4343

В Германия все повече хора се заразяват с коронавирус у дома или в училищата и детските заведения. Къде най-често се предава инфекцията? Данните на института “Роберт Кох”, представени от Дойче веле хвърлят светлина и по този въпрос.

Ваксинираните с Pfizer и Moderna не разпространяват коронавируса, сочи проучване

Според експертите от института “Роберт Кох”, броят на заразените нараства във всички възрастови групи, но особено осезаем е ръстът при децата и младежите. Статистиката показва, че мястото, на което най-често се стига до предаване на болестта, са частните домакинства.

Коронавирус: Eто къде най-често се заразяваме

Все по-голям процент от новорегистрираните случаи обаче са в резултат от контакт със заразен в детските ясли, училищата и на работните места. Детските заведения са отговорни за 11 процента от всички заразявания. Това е ръст от пет пъти в сравнение с предишната вълна на пандемията. В домовете за възрастни хора, където голяма част от обитателите им вече са ваксинирани, новите инфекции сериозно намаляват. Броят на заразените в болници също спада.

“В момента сме свидетели на развитие, при което дори малките деца се разболяват. Това трябва да се вземе насериозно”, предупреди министърката на семейството Франциска Гифай при посещение на детска ясла в Берлин. “Искаме чрез една добра стратегия за ваксинация, която включва възпитателите в детските ясли, и чрез целенасочено тестване да увеличим защитата и в тях”, допълва тя. Според нея е възможно децата също да бъдат тествани – с помощта на съответните декларации. “Ако не искаме да затворим детските заведения, трябва да ги защитим“, подчерта и здравният министър Йенс Шпан.

Два пъти повече инфекции при децата

При децата до 14 години 7-дневната заболеваемост се е удвоила само в рамките на месец, съобщават още от „Роберт Кох“. Все повече огнища на заразяване има в детските заведения. Подобно развитие беше отчетено и в училищата при тяхното отваряне.

Институтът “Роберт Кох” препоръчва разделянето на учениците на малки групи и силно ограничаване на контактите в тях. Експертите съветват също така да се редуват дистанционни с присъствени занятия, както и да се разделят учениците по възрастови групи, като за по-големите е препоръчително да учат от вкъщи. 

Висок риск в обществения транспорт

Отчита се и ръст в заболяванията на работното място – те са нараснали от 4-5 процента през декември до около 13 процента днес.

Коронавирус: Eто къде най-често се заразяваме
Графиката показва къде най-често в Германия хората се заразяват с Covid-19

Според “Роберт Кох”, общественият транспорт също е едно от местата с висок риск от разпространяване на вируса. Но там проследяването е трудно. “Клъстърови ситуации сред анонимни групи от хора (например в обществения транспорт, кино или театър) са много по-трудни за проследяване от здравните власти от тези в неанонимните групи от хора (семейни тържества, училищни класове и т.н.)”, става ясно от информацията, поместена на сайта на “Роберт Кох”.

Така повечето случаи на предаване на вируса остават непроследени. Според данните на експертите, в Германия в 89 процента от случаите не може да се определи с точност къде е станало заразяването.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции