<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82697" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Само 4,5% от пр...

“Корупционна пандемия”. Лидерите в България трябва да покажат, че не са над закона, смятат от посолството на САЩ

29 Януари 2021
0 520

В България липсва политическа решителност за борба с корупцията, смята постоянният юридически съветник в посолството на САЩ в София Джесика Ким. В реч по време на конференция в София Ким добави, че корупцията е опасна за националната сигурност, защото прави държавите по-уязвими към външно влияние, пише Свободна Европа.

Джесика Ким пристигна преди година в София, за да следи и помага за борбата с корупцията в България. С това тя зае пост, който не беше съществувал в продължение на повече от 10 години. Сред причините този пост да бъде възстановен са проблеми с върховенството на закона и корупцията в България.

В четвъртък Джесика Ким участва във виртуална дискусия, организирана от Атлантическия клуб в България. Според нея “българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне”.

“Корупционната пандемия не може да се лекува с еднократна или двукратна ваксинация. Лидерите на България трябва да подкрепят това, че никой не е над закона, включително и те самите. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи”, каза Ким.

По думите ѝ липсва политическа решителност за присъди за корупция. “Българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне”, посочи тя.

Евродепутат: “Разкриха ми механизми на корупцията в България”

През септември Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за инвестиционния климат в България, според който корупцията, бавното правосъдие и липсата на предсказуемост, заради честите промени в законите, са сред най-сериозните проблеми за чуждите инвеститори в България.

“За да достигне България пълния си потенциал, лидерите на страната трябва да зачитат върховенството на закона”, каза Ким. Според нея “правителствата в България системно са разчитали на благоприятно тълкуване на доклади и оценки, за да докажат, че има системно подобрение”.

По думите й не е достатъчно да се реши проблема с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор. Той трябва да бъде решен паралелно с останалите предизвикателства, изброени от Европейската комисия в доклада за върховенството на закона – съставът и структурата на Висшия съдебен съвет, липсата на независимост на съдебната система, много ниско доверие в институциите за борба с корупцията, липса на независими медии, проблеми, свързани с взаимозависимостта на властите.

“Справянето само с отделни предизвикателства няма да реши проблема с върховенството на закона”, каза Ким. За да бъдат ефективни реформите, те трябва да бъдат всеобхватни.

България, Румъния и Унгария се справят най-зле с корупцията сред страните от ЕС (графики)

А в материала и видеото по-горе можете да си припомните доклада на “Прозрачност без граници” от вчера, според който България, заедно с Румъния и Унгария, е на дъното спрямо останалите държави от ЕС по показатели за справяне с корупцията.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции