Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Космическа скала с форма на снежен човек може да е дала живот на Земята
Космическа скала с форма на снежен човек може да е дала живот на Земята
Техно и ауто
02-14-20
добавено
987
прегледа

Космическа скала с формата на снежен човек, която е в далечните дълбини на Слънчевата система, откакто са се образували планетите, може да е дала живот на Земята, предполагат учени.

 

Обектът на име Арокот се намира в пояса на Кайпер отвъд Нептун и се е образувал преди повече от четири милиарда години, когато Слънцето все още е било заобиколено от гигантски диск от материали, които изграждат планетите.

 

Това е най-отдалеченият и най-стар обект, посещаван някога от космически кораб и анализиран от сондата „Нови хоризонти“ на НАСА през януари 2019 г., която прелетя до него, след като направи проучване на основната си цел - Плутон.

 

Въпреки че от милиони години е в ледените дълбини на Слънчевата система, около девет пъти по-далеч от Слънцето, отколкото Юпитер, Арокот все още съдържа органични градивни елементи.

 

Тези органични градивни елементи демонстрират, че дори най-отдалечените предмети държат семената на живота.

 

Това, че тези сложни органични вещества са толкова повсеместни в по-студените части на Вселената означава, че те са лесно достъпни, за да доведат до формиране на живот. Обектите като Арокот със сигурност биха могли да ги доставят на дадена планета от далечните краища на Слънчевата система, но това не е единственият възможен източник", сподели Д-р Уил Грунди, от обсерваторията Лоуел в университета в Аризона, който анализирал получените данни.

 

Учените също така открили, че Арокот е с отличителен червен цвят, което показва наличието на "толини" (tholins) - вид сложно органично съединение, което се образува, когато органичните молекули се взривяват вследствие на радиация, подобно на процеса на образуване на суров нефт чрез висока топлина и налягане.

 

 

 

 

Толините представляват голям интерес за учените, тъй като са свързани с началото на живота, а в атмосферата те могат да създадат мъгла, която да блокира вредните лъчи от Слънцето и може би са защитили първите форми на живот на Земята.

 

Пез 2012 г. учените доказаха, че е възможно да се създадат основните строителни нишки на ДНК от толините и ако тези градивни елементи съществуват дори в най-негостоприемните райони на Вселената, това показва, че животът би могъл да бъде норма, а не изключение.

 

Въпреки че толините са "каша" от различни органични молекули, учените са намерили метанол в сместа и смятат, че може да има също и въглероден диоксид, етан, амоняк и вода.

 

Навън в пояса на Кайпер обектите се движат много по-бавно спрямо един друг и заемат много по-огромен обем пространство, така че сблъсъците между тях са редки и това дава възможност на учените да видят оригиналните им форми.

 

 

 

 

Д-р Моника Грейди, която е професор по планетарни и космически науки, твърди, че в древните скали в пояса на Кайпер има толкова много важна информация, че е време да ги посетим "правилно".

 

„Няма смисъл просто да ги подминаваме. Трябва да проведем мисия, за да разгледаме и другите подобни обекти “, каза тя.

 

„Изобщо не сме изследвали пояса на Койпер. Това е едно наистина интересно място, в което има много изчезнали предмети, които съдържат много органичен материал. Те не са променени... те очевидно са претърпели сблъсъци, но далеч не толкова, колкото астероидите", добави тя.

 

Хидрозоновото гориво на "New Horizon" сега бързо се изчерпва и батериите му са изтощени, но учените се надяват, че има достатъчно мощност, за да пуска инструментите на кораба поне още десетилетие.

 

 

Източник: Telegraph