Следва: Българин спе...

Котката Маша беше върната заедно с освободените в Москва украински затворници

07 Септември 2019
28 2349

Котката Маша беше върната в Украйна заедно със затворниците, освободени в рамките на размяната на затворници между Русия и Украйна, съобщи бившият омбудсман на Украйна Нина Карпачева, цитирана от РИА Новости

 

 

""

 

 

Самолети, на борда на които са се намирали по 35-има затворници, са кацнали на летищата в Москва и Киев. Роднините на пристигналите затворници в Киев са аплодирали пристигането на самолета. Сред хората, които бяха разменени, са арестуваните миналия ноември в Керченския проток 24-ма украински моряци и главният редактор на РИА "Новости – Украйна" Кирил Вишински. Моряците са закарани с автобуси от предварителния арест в московския район "Лефортово" на летище "Внуково".

 

 

""

 

 По-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва и Киев ще проведат мащабна размяна на задържани лица, преговорите за които се водят от известно време. Както отбеляза държавният глава, това може да бъде стъпка към нормализиране на двустранните отношения между двете страни. В края на лятото Москва и Киев започнаха преговори по размяна на осъдени и задържани лица. 

 

""

 

 

Президентът на Украйна Владимир Зеленски помилва граждани, които Киев трябва да освободи в замяна на подобен жест от Москва, заяви в същото време украинският адвокат Валентин Рибин. "В сборния пункт на лицата, които участват в обмена, присъстват почти всички в списъка, договорен по-рано. Украинската страна, като взе предвид факта, че хората, подлежащи на президентски указ за помилване, са доставени до пункта за събиране, е изпълнила почти всички свои задължения, постигнати в преговорите", каза Рибин във видео съобщение, публикувано във Фейсбук.

 

 

Източник: РИА Новости

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции