<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88588" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Скубане на ко...

Кошлуков поиска друга дата за изборите, тази съвпадала с финала на Европейското по футбол на 11 юли

05 Май 2021
0 2777

Генералният директор на Националната телевизия Емил Кошлуков поиска нова дата за предсрочните парламентарни избори с аргумент, че на 11 юли общественият ефир ще излъчи финал на Европейското първенство по футбол, пише той във Facebook.

“БНТ е закупила правата за излъчването му, срещу значителна сума. Също така имаме сключен договор с УЕФА, който ни задължава да излъчваме определен брой срещи, финал, полуфинали и т.н. На трето място имаме сключени търговски договори за реклама, също на голяма стойност. И ако това дотук засяга само нас, в БНТ, то футболните запалянковци в България са стотици хиляди, вероятно дори милион и повече българи ще искат да гледат финала. Може би не е лоша идея да се определи друга неделя за изборите, било предната на 4-ти, било следващата на 18-ти”, пише днес Кошлуков. 

Така, ако датата остане 11 юли, то тези избори вероятно ще станат поредните, в които датата, насрочена от президента, ще бъде под атака. Припомняме, че от ГЕРБ обвиняваха президента в недалновидност, заради решението му да назначи редовните и вече изминали избори на католическия Великден. Според тях тогава, това създаваше опасност за ниска активност в чужбина. Всъщност се оказа, че вотът извън България бе един от най-високите през последните години. 

Кошлуков, разбира се, заявява, че БНТ ще се съобрази с всяко решение за датата на изборите, но специално моли да се помисли и за “нашите, на телевизията и феновете, аргументи.”

Междувременно и трите нови партии в парламента – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!”, обявиха, че приветстват датата 11 юли. Това стана ясно от коментарите на представители на партиите в парламента.

Брифинг на “Има такъв народ”: Очаквайте доста сериозен вот от чужбина (видео)

„Ако погледнете историята на предишните парламентарни избори, които са провеждани лятото, избирателната активност е изключително сериозна, независимо че говорим за летните месеци“, коментира Станислав Балабанов от “Има такъв народ”.

Изборът на предишните редовни избори на 4 април бе остро критикуван от ГЕРБ заради съвпадението с католическия Великден. От управляващата партия тогава обвиниха президента Радев, че не е проявил далновидност и е рискувал ниска активност в секциите в чужбина. Обратно на очакванията им, вотът извън България бе един от най-високите през последните години. 

Българи в чужбина се редят на опашки, за да гласуват (снимки)

Припомняме и че датата – 11 юли, не е официализирана. Днес Радев заяви, че тя е най-вероятната, но все още не е издал указ за насрочването на изборите. 

Източник: Facebook

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции