Следва: Еврейска орг...

Кошлуков се извини за думите на Орлин Горанов и обеща “най-строги наказания”

24 Февруари 2021
0 10778

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков се извини за думите на водещия на телевизионната игра “Последният печели” Орлин Горанов относно евреите, които предизвикаха остра реакция на Софийска ложа „Кармел“ на Б‘ней Б‘рит”.

“Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи”, написа във Facebook Кошлуков часове след огласената позиция.

До казуса се стигна след като в предаването във вторник вечерта водещият зададе въпрос на участниците за еврейски шахматист, който станал известен с антиеврейските си изказвания. След верен отговор от единия от тях, Горанов цитира думите на шахматиста:

„Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера , там има надпис: Арбайт махт фрай. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите“, изрича Горанов, с което и даде повод за негодувание в общността, изразено с публична позиция до генералния директор, СЕМ и прокуратурата.

Еврейска организация обвини Орлин Горанов в антисемитизъм в предаването “Последният печели” (видео)

Еврейската организация нарече това “позорен акт” и “употреба на реч на омразата в национален ефир“. И според тях той е цитирал „безкритично един антисемитски пасквил, с който засегна не само всички евреи, но и поруга паметта на унищожените в лагерите на смъртта по времето на Холокоста“.

Самият Горанов се разграничи от екипа на предаването, което води, но уточни, че не е вложил нищо лично в тези думи, защото е цитирал известния шахматист Боби Фишер.

“В лично качество и от името на  Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия”, написа от своя страна Кошлуков и добави:

“Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир. Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка.”

В заключение генералният директор заяви, че националната телевизия няма да бъде трибуна за грозни и неверни инсинуации, нито място за разпалване на вражда и омраза.

Източник: FB/Емил Илиев Кошлуков

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции