Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
КПКОНПИ се отказа да проверява имотите на Йончева, Симеонов, Жаблянов и Зарков
КПКОНПИ се отказа да проверява имотите на Йончева, Симеонов, Жаблянов и Зарков
gospodari.com
06-24-19
добавено
1672
прегледа

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е прекратила проверките за имотите на четирима депутати, започнали в разгара на скандала "Апартаментгейт".

 

Елена Йончева бе проверявана заради къщи за гости, изградени с пари от фонд "Земеделие" от семейството на мъжа ѝ в странджанското село Велика. Документите за изграждането на тези къщи са подадени още през 2009 г. Тогава Йончева не била депутат. Самата тя твърди, че по това време не се е познавала с мъжа си Пламен Тодоров. За КПКОНПИ обаче е достатъчно, че по това време тя не е била длъжностно лице. Затова проверката е прекратена.

Антикорупция не е единствената институция, която се занимава с тези къщи. Преди два месеца прокуратурата разпореди на МВР проверка. Не е ясно какви са резултатите от нея.

 

Не е бил длъжностно лице, когато си купувал апартамент, и друг депутат от БСП - Крум Зарков . Той бе проверяван заради покупката на имот от 140 кв. м в София на цена 155 хил. евро или малко над 1100 евро за квадратен метър. Жилището е купено през 2015 г.

 

"От нотариалния акт става ясно, че 15 500 евро са платени преди подписване на договора, 74 500 евро при подписване на акта, а останалите 65 000 евро са платени чрез ипотечен кредит, рефинансиран в края на 2018г. с нов на стойност 120 000 лева", пише в решението на КПКОНПИ. Тъй като Зарков е депутат от 2017 г., не може да бъде проверяван за сделка, която е сключил като обикновен гражданин.

 

Друг червен депутат – Валери Жаблянов – също не може да бъде проверяван. Сигнал срещу него бе подаден заради вилата му в столичния квартал Симеоново. Според КПКОНПИ обаче той е купил земята, върху която строи още през 2002 г. Тъй като Законът за конфликт на интереси, заменен от сегашния закон, по който работи комисията, влиза в сила през 2009 г., няма как Жаблянов да бъде проверяван. Затова производството е прекратено.

 

Четвъртият проверка – на бившия вицепремиер Валери Симеонов – бе поискана от прокуратурата.

 

Ставаше дума за три сделки - закупено право на строеж през 2004 г. на 80 кв. м. в "Слънчев бряг" срещу едва платени 900 лв. при данъчна оценка 856 лв. покупка на офис в курорта за 6901.10 лв. и придобиване на общински имот от 875 кв. м. срещу 850 815 лв. отново в Слънчев бряг. Имотите са купени от фирма "Скат" ООД, чийто управител бе Симеонов. 

 

И в този случай имотите са купени преди да има закон, по който сделките могат да се проверяват. В историята със Симеонов има една особеност – на един от въпросните имоти е бил изграден незаконен строеж. Строителният контрол дава предписание за премахването му, което е обжалвано и потвърдено на всички инстанции. След като ДНСК изпраща покана за доброволно премахване, собственикът прави нещо различно – бута част от строежа, но свързва покрива му с този на съседния. При следващата проверка на ДНСК се установява, че:

 

"Предвид частичното премахване на незаконния строеж и неговото дострояване, строежът не съответства на строежа предмет на заповед на началника на РДНСК и премахването му е невъзможно, без да се засегне новоизградената обща покривна конструкция, която не е предмет на заповедта за премахване. Посочените обстоятелства възпрепятстват предприемането на последващи действия от РДНСК по случая". Впоследствие е подаден сигнал до кмета, който отговаря, че е предприел действия, но от решението не става ясно какви.

 

Историята със строежа приключва през март 2016 г., т.е. повече от три години преди срещу Симеонов да бъде подаден сигнал и затова КПКОНПИ не може да образува дело за конфликт на интереси.

 

Източник: Mediapool