<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34517" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пишат актове ...

Край плаж Алепу се строи комплекс, за да укрепи свлачище? (ВИДЕО)

24 Януари 2019
0 1967

Ваканционно селище се строи до черноморския нос Св. Тома и блатото Алепу, за да се укрепи свлачище в имота. То застрашавало пречиствателната станция на близкия ваканционен комплекс. По документи всичко около строителството до т. нар. Шофьорски плаж, е точно.

 

Вилите ще се правят в имот, който по документи не е на първа линия. Заради свличането на земна маса обаче вече се намира на брега на морето. Не е ясно как при това положение за имота важат параметрите на застрояване, приети преди да се превърне в част от плажната ивица.

 

Според природозащитници параметрите на бъдещото строителство не отговорят на изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според инвеститора обаче община Созопол, чиито кмет е Панайот Рейзи, е разрешила застрояване с по-високи параметри.

 

На мястото, на което се предвижда да изникнат няколкоетажни вили, е снимана последната сцена от филма "Орекстър без име".

 

""

 

Около строежа край легендарната местност Алепу се разшумя миналата седмица, когато в социалните мрежи се появиха снимки как в близост до плажа се излива бетон. Тогава от бургаската екоинспекция обясниха, че всичко е законно и става въпрос за укрепване на свлачище. Дейностите се извършват от строителната компания "Главболгарстрой", която притежава и стопанисва намиращия се в непосредствена близост комплекс "Св. Тома".

 

 

След раздухването на случая премиерът Бойко Борисов е наредил на държавния строителен контрол да провери всички изграждащи се в момента проекти по Черноморието и ако се открият нарушения, да бъдат спрени, съобщиха източници на Mediapool от правителството. От районната дирекция на строителния кантрол обявиха по-рано, че не проверяват строежа край Алепу, защото той е в компетенциите на община Созопол.

 

По-късно от регоналното министерство обявиха, че в петък началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов ще направи спешна проверка по Южното Черноморие по нареждане на министър-председателя. Ще се инспектира строителството на край "Алепу", както и това край къмпингите "Арапя" и "Градина". При констатиране на нарушения, дейностите ще бъдат спрени със заповед на ДНСК.

 

 

От свлачище до вили

 

На фейсбук страницата на комплекса се появи становище от ръководството му, в което се казва, че "в момента се укрепва свлачището преди комплекса, което е първи етап от курортен комплекс "Апепу Вилидж". Свлачището било картирано през 70-те години, "регистрирано е като активно през февруари 2009 г., когато се активизира". Вторият етап от работата бил изграждането на курортно селище.

 

Свлачището беше трасирано още през 2015 г., а подозренията бяха, че това е подготовка за застрояване. Тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че трасирането е направено незаконно, а министерството ще даде предписания на община Созопол за укрепване на ската. Три години и половина по-късно укрепването се прави със застрояване на вили.

 

 

В становището се казва още, че имотът, на който се строи, не е собственост на "Главболгарстрой". Според имотния регистър той е собственост на компанията "Алепу Вилидж". Акционери в нея са Кристиян Конов Христов, Пламен Младенов Марков и дружествата "ГиМ консулт" и "К Кепитал". В тяхното управление влизат Пламен Марков, Борислав Сарандев и Кристиян Христов. Миналата година собственикът на имота е учредил право на строеж на дружеството "ГБС- Турс" – част от "Главболгарстрой Холдинг".

 

 

"Поради необходимостта от укрепване на терена и с цел предотвратяване на корозия на пречиствателната станция, влязохме в договорни отношения със собствениците на имота за изграждане на ваканционен комплекс, като конструкцията на сградата ще спомогне за укрепване на терена. Предвид, че строителството е в свлачищен район имаме всички необходими разрешителни за извършване на геозащитни мерки и дейности", пише в становището на строителната компания. Тя изтъква, че ако не били предприети мерки, можело да бъде засегната пречиствателната станция на "Св. Тома", а това щяло да причини екокатастрофа и да спре работа на комплекса.

 

""

Една от снимките, пуснати на страницатана комплекс "Св. Тома" във Фейсбук, която показва къде е било укрепваното в момента свлачище.

 

Представителят на компанията Радослав Котларов каза пред бТВ и Нова телевизия, че строителството се наложило, тъй като заради свлачището пропаднал пътят до комплекса "Св. Тома", по който минавали хиляди хора. За да не се стигнело до инциденти, дружеството взело нещата в свои ръце.

 

"Видно за всички беше, че свлачищните процеси доведоха до пълно компрометиране на пътя за достъп до комплекс "Св. Тома" и реално направи плаж Дюни-юг неизползваем и опасен заради огромните кални маси", пише още в становището на компанията. От там допълват, че "извършваните в момента дейности са сложни и скъпи, а решението да инвестираме в тях беше взето най-вече с оглед на безопасността на почиващите и нормалното функциониране на комплекса".

 

 

"Обикновено действията идват след някой нещастен случай – падане на кола от пропадналия път или затрупан човек от земна маса. Ние решихме да действаме преди да има такова събитие", заявяват от компанията.

 

 

Спорни параметри

 

Разрешението от екоинспекцията за изграждането на "Алепу Вилидж"е от 2017 г. То е одобрено едновременно със строителството на комплекс с име "Алепу – Бриз Вилидж". Предвидено е строителство освен на засегнатия сега имот и на съседни такива. Общата площ е над 20 дка. Имотите се водят урбанизирана територия и са част от устройствения план на Созопол.

 

""

Ограденият в синьо имот е този, в който се строи в момента. Инвестиционните намерения, одобрени от екоинспекцията в Бургас, обхващат и терена, означен с 423. Между него и свлеклия се имот, има малък общински терен, който обаче не присъства като такъв в проекта за вилно селище.

 

При придвижването на инвестиционното намерение теренът, върху който се строи сега, бил на 20 метра над морското равнище. Заради свлачището обаче вече е на самия плаж.

 

""

Според архитекта на проекта местната власт е издала разрешение за построяване на вили на 2 и 3 етажа с максимална височина от 10 метра, интензивност на застрояване – 1%, и озеленяване – 50%.

 

Според природозащитници обаче това е нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, тъй като свлеклият се имот е част от 100-метровата зона, която се регулира от него. Съгласно този закон височината на строежите не може да е над 7.5 метра, озеленяването е 70%, а плътността на застрояване 0.5 на сто.

 

 

Проверки

 

За проверки на казуса призова природозащтникът Тома Белев в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до министрите на регионалното развитие Петя Аврамова и на околната среда Нено Димов.

 

 

"Очаквам да се разпоредите да се извършат проверки от независими Ваши структури и ако се потвърди нарушението на Закона за устройство на черноморското крайбрежие да спрете незаконното строителство, а виновните длъжностни лица да понесат своята отговорност. Надявам се фактът, че представителите на собственика на строежа и на строителя – "Главболгарстрой холдинг" АД, са винаги добре дошли в кабинетите на властта, няма да попречи на защитата на справедливостта и законността", пише той. Писмото му е публикувано във фейсбук профила му.

 

 

Всъщност до момента проверка на място са правили само от екоинспекцията в Бургас. От Районната дирекция "Национален строителен контрол" са обяснили пред бТВ, че строежът не е от техните компетенции и трябва да се инспектира от община Созопол, която е и разрешила строителството в тези параметри. От общината до момента не са коментирали.

 

 

По-късно стана ясно, че в петък строежът ще бъде проверен от строителния контрол по нареждане на премиера Бойко Борисов.

 

През 2015 г. пътят до Алепу беше затворен по решение на кмета на Созопол Рейзи. Обяснението беше, че той е в лошо състояние. Кметът тогава отрече притесненията, че мястото се подготвя за застрояване. След надигналото се обществено недоволство и разговор с премиера Бойко Борисов пътят беше отворен.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции