<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77943" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕП призова ст...

Красимир Вълчев: Последен вариант е удължаване на учебната година през лятото (видео)

14 Ноември 2020
0 2154

Удължаването на учебната година през летните месеци ще е един от последните варианти. Това каза в предаването „Тази събота“ по bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

По последни данни заразени с коронавирус са 630 деца и ученици и 1534 учители. Карантинирани са 15 170 деца и ученици и 2401 учители.

137 училища са преминали към обучение от разстояние в електронна среда. Най-много училища са преминали към онлайн обучение в областите София, Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Шумен и Русе.

Министър Вълчев: Не повече от 2-3 седмици дистанционно обучение за учениците (видео)

Близо 1300 са училищата, в които няма регистрирани случаи на коронавирус. В момента 40% от учениците се обучават дистанционно в резултат на решение на областните и общинските кризисни щабове, уточни министърът.

Красимир Вълчев: Последен вариант е удължаване на учебната година през лятото (видео)

Отделно 5% от училищата са поискали и получили разрешение от него за онлайн обучение. От община „Лозен“, която е в рамките на Столичната община, са поискали изрично да учат присъствено, защото няма заразени ученици и учители.

По думите му диференцираният подход при преминаване в дистанционно обучение е по-добрият.

„Няма вариант, който да няма негативи. През лятото обсъждахме различните варианти – избрахме вариант на превключване. Трябва да се ходи на училище, доколкото е разумно и ситуацията позволява. От друга страна не може да си позволим едни и същи ученици да стоят вкъщи до март месец“, заяви Вълчев.

80% от учителите искат онлайн обучение, смятат, че работят в опасна среда

Той напомни, че ни предстои и грипна вълна през зимните месеци.

Министърът обяви, че се обсъжда вече задължително носене на маски от учениците, когато са в клас, като и в момента някои училища въвеждат такава мярка. Според него маските трябва да са задължителни в час за учениците след 4. клас.

От думите на образователния министър стана ясно, че не се обмисля въвеждането на две дати за изпитите след 7. клас, защото това създава неравнопоставеност. Възможно е отново да отпадне определен материал от изпита и това ще стане ясно до края на април.

Единственото сигурно нещо е, че няма да има нулева учебна година, категоричен е Красимир Вълчев.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции