<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76084" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вече се знае ...

Красимир Вълчев: При 20% ученици със симптоми ще се затваря цялото училище, без маски в час

21 Октомври 2020
0 1691

При 20% ученици със симптоми, сходни на Covid-19 или грип, ще се затваря цялото училище. Това каза пред bTV образователният министър Красимир Вълчев.

Сезонните грипове и коронавирусът ще доведат до усложняване на обстановката и затова е избрано това правило, добави той.

Ако се взимат решения за затваряне на училището, най-малките деца да са последни, това ще е алгоритъмът, обясни образователният министър.

Борисов: Разпоредил съм карантината да е до 10 дни, децата трябва да ходят на училище (видео)

Засега маски в час не се предвиждат. Вълчев уточни, че при провеждане на заниманията навън децата няма да са с маски, а по-скоро, докато чакат родителите си след часовете.

“300 са положителните проби на ученици, а 293 на учители. Учениците и децата в детските градини са 10 пъти повече от педагозите”, обясни още образователният министър.

Това означава, че учениците по-рядко се заразяват или боледуват безсимптомно, добави той.

Проф. Кантарджиев: Ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски, не очаквам затворени училища (видео)

Ще се осигурят 16 хиляди устройства, които да си закупят училищата на първо време, стана ясно от интервюто. Ще се ползват за ученици и учители в класните стаи в електронна среда, ще се раздават и на ученици, които нямат.

Отделно ще се закупят още 80 хиляди, като над 90 хиляди лаптопа се очаква да имаме до пролетта.

40 хиляди деца не са имали достъп до онлайн обучение за миналата учебна година, бройката може и да е същата, ако вземем всички училища, обясни министърът. Той посочи, че това е свързано с нежеланието на самите деца да посещават учебното заведение, както и на родителите им.

Вълчев добави, че помощите остават обвързани с присъствието, но и че семействата работят. Образователният министър призна, че са закъснели мерките към тези семейства, но и че се работи за връщане на децата в клас.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции