Следва: Лаура Кьовеш...

Лаура Кьовеши отхвърли четирима от българските кандидати за членове на Европейската прокуратура

08 Април 2021
0 2634

Ръководената от румънката Лаура Кьовеши Европейска прокуратура окончателно отхвърли четирима от седмината български кандидати за институцията, за които в началото на март поиска допълнителна информация. Те „не отговарят на всички критерии за допустимост“, става ясно от кратко официално съобщение, публикувано в сряда вечерта, предаде Свободна Европа.

Лаура Кьовеши лично посочи на ВСС какво не харесва в отхвърлените български европрокурори

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излъчи в средата на февруари десетима кандидати за български делегирани прокурори в новия европейски разследащ орган след изслушване на общо 31 явили се желаещи. Четирима от първоначално подалите заявления се отказаха още преди изслушването.

Впоследствие Европейската прокуратурата изпрати до София официално писмо, с което поиска допълнителна информация за седмина от тях. Това провокира учудване сред мнозинството от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, но те все пак предоставиха поисканата информация. Каква точно е тя обаче не беше обявено, защото по думите на главния прокурор Иван Гешев има „конфиденциален характер“.

Снимка: Свободна Европа

Тогава началникът на кабинета на Кьовеши Милан Ярон коментира пред онлайн изданието EUROACTIV, че „това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури“. По думите му „в писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет“.

Две седмици по-късно Лаура Кьовеши обвясно лично забележките на институцията към седмината български кандидатути по време на онлайн съвещание с участието на българската представителка в Колегията на Европрокуратурата – Теодора Георгиева.

Сега става ясно, че трима от тях все пак са одобрени за работата. Това са Светлана Шопова-Колева от Софийската градска прокуратура, Димитър Беличев от Пловдивската окръжна прокуратура и Бойко Калфин от Окръжната прокуратура в Кюстендил, съобщи „Медиапул“. Имената на отхвърлените кандидати не се споменават.

Европейската прокуратура е независим орган на Европейския съюз, чиято цел е да разследва и да обвинява пред съда заподозрени за престъпления, свързани с европейския бюджет. Става дума за измами, корупция и трансгранични операции за източване на ДДС на стойност над 10 млн. евро. Досега тези престъпления можеха да бъдат преследвани само от националните прокуратури на 27-те страни членки.

Всяка от 22-те държави в ЕС, подкрепили създаването на новия разследващ орган, номинира свои делегирани прокурори, които продължават да работят в съответната страна, но вече са и под ръководството на Кьовеши.

Предложените от България за делегирани прокурори са:

  • Светлана Георгиева Шопова-Колева – прокурор в Софийската градска прокуратура;
  • Вероника Бориславова Трифонова – прокурор в Софийската районна прокуратура;
  • Бойко Кирилов Калфин – прокурор в Окръжната прокуратура в Кюстендил;
  • Божидара Евгениева Ганева-Димова – прокурор в Софийската районна прокуратура;
  • Бисерка Иванова Стоянова – следовател в Националната следствена служба;
  • Венцислав Данев Фердинандов – прокурор в Специализираната прокуратура;
  • Преслава Теодосиева Петкова – следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура;
  • Мая Паскалева Ковачева – следовател в Следствения отдел в Софийската градска прокуратура;
  • Христо Кръстев Крачунов – съдия в Софийския районен съд;
  • Димитър Здравков Беличев – прокурор в Окръжната прокуратура в Пловдив.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Снимка на корицата: AP

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции