Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Лаура Кьовеши става първият европейски главен прокурор
Лаура Кьовеши става първият европейски главен прокурор
gospodari.com
09-24-19
добавено
1390
прегледа

Румънката Лаура Кьовеши ще бъде първият европейски главен прокурор. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Европейския парламент. Кандидатурата й бе одобрена след преговори между парламента Европейския съвет. Досега съветът, в който влизат лидерите на страните-членки, бе против. Кьовеши обаче получи одобрението на парламента. Правителството в Румъния направи много опити да спре Кьовеши, която стана известна с множеството си разследвания за корупция срещу висши румънски чиновници.

 

Лаура Кьовеши успя!

 

"Г-жа Кьовеши е перфектният избор за главен прокурор на ЕС. Тя има отлична професионална компетентност и освен това в момента Румъния не държи високи постове в европейските институции. Тя е силна жена", заяви испанският евродепутат Хуан Фернандо Лопес Агилар, който оглавява комисията по човешки права в европарламента.

 

Изборът на Кьовеши бе одобрен и от председателя на бюджетната комисия Моника Холмайер. "Радваме се, че г-жа Кьовеши ще оглави новосъздадената служба на европейския прокурор. Тя е много компетентна, има впечатляващи успехи в борбата с корупцията и забележителна смелост", заяви тя.

 

Защо България толкова се страхува от Лаура Кьовеши?

 

Сега кандидатурата на Кьовеши трябва да получи само формално одобрение от парламента и Съвета. Тъй като съгласието вече е постигнато, при тази процедура не се очакват изненади.

 

Източник: europarl.europa.eu