Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Легализираха еднополовите бракове в Северна Ирландия
Легализираха еднополовите бракове в Северна Ирландия
По света
01-14-20
добавено
611
прегледа

Еднополовите бракове вече са легални и в Северна Ирландия, пише IndependentРешението идва като резултат от дългогодишна кампания в страната, последвала съдбата на останалите части от Обединеното кралство. 

 

 

От понеделник, 13 януари еднополовите двойки ще могат да се регистрират, за да сключват брак в страната, а тези, които вече са женени, ще имат законни права на семейства.

 

 

С това Северна Ирландия се привежда в законово съответствие с останалите части на Обединеното кралство, тъй като еднополовите бракове са узаконени в Англия, Шотландия и Уелс от 2014 година.

 

 

 

 

Първите бракове се очаква да бъдат сключени през февруари, тъй като двойките трябва да изразят намерението си за това 28 дни по-рано.

 

 

Въпреки това гражданските партньорства няма да могат да преминат в граждански бракове на първо време, но службата има готовност да започне консултации по-късно тази година.

 

 

АБОРТИТЕ И ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ В СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ СА ВЕЧЕ ЗАКОННИ

 

 

Дотук се стигна след като заседанието на парламента в Северна Ирландия се разпадна и кампаниите за равноправие на еднополовите бракове насочиха вниманието си към Уестминстър. Това решение не идва лесно в страната, в която живеят преобладаващо мнозинство католици. 

 

 

 

 

Легализирането на еднополовите бракове в други европейски страни е довело до драстичен спад в самоубийствата, твърдят източници.

 

Изследване в Дания и Швеция сочи, че самоубийствата в периода 1989 – 2002 са спаднали с 46% в периода от 2003 до 2016 година.

 

 

 

 

„Правото да се омъжиш може да предпази човек от самоубийство”, твърди Анет Ерлангсен от Датския изследователски институт за превенция срещу самоубийствата. „Легализирането на еднополовите бракове и други подкрепящи законодателни мерки могат да намалят стигмата сред сексуалните малцинства.”

 

 

 

 

ТАЙВАН СТАНА ПЪРВАТА СТРАНА В АЗИЯ, КОЯТО УЗАКОНИ ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ

 

 

Еднополовите бракове в Швеция бяха легализирани през 2009 година, а в Дания през 2012. Понастоящем те са легални в 27 страни по света, от които 16 в Европа. А Еквадор бе последната държава узаконила съюза между партньори с еднакъв пол през юни миналата година.

 

 

 

 

 

 

Източник: Independent