<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46274" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Музей промен...

Ледници в Нова Зеландия придобиха кафяв цвят заради пожарите в Австралия (видео и снимки)

03 Януари 2020
0 3582

Снегът и ледниците по планините в Нова Зеландия придобиха кафяв цвят от пушека на огнения катаклизъм, сполетял Австралия, пише The Guardian.

 

 

ОПУСТОШИТЕЛНИ ПЛАМЪЦИ ПРЕОДОЛЯХА 200-МЕТРОВА СКАЛА В АВСТРАЛИЯ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

В сряда части от Южния остров на Нова Зеландия са били покрити от оранжев смог, а слънцето от определени точки дори изглеждало червено, в зависимост от гъстотата на мъглата и димния облак.

 

 

ДИМЪТ ОТ ПОЖАРИТЕ В АМАЗОНКА МОЖЕ ДА ЗАСИЛИ ТОПЕНЕТО НА ЛЕДНИЦИТЕ В АНДИТЕ

 

 

Появиха се снимки на Новозеландските Алпи, на които се вижда как фините прахови частици са оцветили планинските върхове и ледниците в кафеникав оттенък.

 

 

""

 

 

Бившият министър-председател на страната Хелън Кларк изказа загрижеността си относно климатичните промени и влиянието на конкретното събитие върху околната среда. В социалната мрежа Туитър тя написа: „Въздействието от пепелта и димът върху ледниците вероятно ще ускори процеса на тяхното топене“.

 

 

В Нова Зеландия има над 3000 ледника и според учени за периода от 1970 година досега те са се смалили поне с една трета. Експертите предвиждат, че е възможно те да изчезнат напълно до края на века.

 

 

Професор Андрю Макинтош е ръководител на катедрата, която изучава околната среда и промените на Земята в университета Монаш и е бивш директор на изследователския център в Антарктида. Той споделя, че за почти две десетилетия, през които изучава ледниците на Нова Зеландия, не е виждал подобно явление с такъв мащаб.

 

 

Източник: The Guardian

Видео: Twitter

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции