Следва: Мъж бие жена ...

Ледовете на Арктическо море се топят със значително по-бързи темпове от очакваното (видео)

14 Ноември 2019
46 5411

Арктическо море е голямо количество замръзнала морска вода, плаваща на върха на Северния ледовит океан и съседните морета. Всяка година то се разширява и сгъстява през есента и зимата, и става все по-малко и по-рядко през пролетта и лятото.

 

През последните десетилетия обаче, повишаването на температурите е причинило значително намаляване на ледовете на Арктическо море през всичките сезони, като особено бързо е намаляването на минималната степен на лед в края на летата.

 

В резултат на това учените смятат, че ще то загуби целогодишната си ледена покривка, която намалява два пъти по-бързо от леда в останалата част на Арктика, според новите им открития.

 

Американският геофизичен съюз наскоро пусна видео, което ясно показва огромните темпове, с които ледовете се топят в Арктическо море. Визуализацията показва възрастта на леда в Арктика между 1984 и 2019. По-младите ледове, такива под четири години, са показани в тъмен нюанс на синьо, докато ледът, който е на четири или повече години, е показан като бял.

 

Свиването на ледената покривка на Арктическо море може в крайна сметка да повлияе на местните екосистеми, глобалните метеорологични модели и циркулацията на океаните, а редица проучвания показват, че за пръв път в историята на човечеството, Арктика може да остане без лед през лятото на 2040 година.

 

 

Източник:The Independent

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции