<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79416" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Политико": Бъ...

Лекарство за грип може да спре разпространението на Covid-19, обявиха учени от САЩ

06 Декември 2020
0 4546

Лекарство за грип дава надежда, че може да спре разпространението на коронавируса, пише Булевард България.

Новината идва от Института за биомедицински науки към щатския университет в Джорджия, САЩ.

Лекарство за грип може да спре разпространението на Covid-19, обявиха учени от САЩ

Изследователите са открили, че антивирусното лекарство Молнупиравир (MK-4482/EIDD-2801), което по принцип се прилага за лечение на грип „инфлуенца“, има потенциал да прекъсне предаването на коронавируса от човек на човек и че това може да се случи още в първите 24 часа от началото на терапията.

Проучването е публикувано на 3 декември в списание „Nature Microbiology“. Учените казват, че предимството на Молнупиравир е фактът, че може да се приема перорално – през устата, за разлика от вече одобрения антивирусен медикамент ремдесивир и от реконвалесцентната плазма.

САЩ изкупиха почти целия световен запас от лекарството срещу Covid-19 “Ремдесивир”

„Това е първата демонстрация на перорално лекарство, което бързо да блокира разпространението на SARS-CoV-2“, казва водещият учен д-р Ричард Племпър, който описва медикамента като „променящ цялата игра“.

Лекарство за грип може да спре разпространението на Covid-19, обявиха учени от САЩ

Според изследователите – новооткритото лекарство може да прекъсне развитието на тежки симптоми на Covid, да „скъси фазата на инфекция“ и да потуши в ранен етап огнища на заразата.

„Открихме, че приемът му от страна на инфектирани животни намалява количеството на вирусни частици и драматично снижава разпространението на заразата“, казва още Племпър и подчертава, че Молнупиравир е „мощен кандидат за борба срещу Covid-19“.

Може ли да се предвиди кои хора карат по-тежко Covid-19?

Най-напред той открива, че лекарството действа успешно срещу нормалния грип. След това обаче става ясно, че има потенциал и срещу респираторните вируси.

В изследването става ясно, че екипът на Племпър е пренасочил действието на лекарството срещу Covid. В тестовете са били използвани порове, тъй като те „бързо разпространяват вируса, като в същото време не го прекарват тежко, а това води до прилика с по-младите хора“, казва д-р Робърт Кокс, който също участва в проучването.

Учените инфектирали няколко животни и след това ги лекували с Молнупиравир. Поставили ги в общи клетки с други порове, които не били заразени. Резултатите показали, че никое от тях не се е заразило с коронавируса. За справка – инфектираните, които получили плацебо, заразили останалите животни.

Лекарство за грип може да спре разпространението на Covid-19, обявиха учени от САЩ

Изследователите правят заключението, че ако същото бъде приложено при хората, лекарството може да спре Covid-пациентите да предават заразата.

Медикаментът е в напреднала фаза II/III на клиничните тестове срещу инфекцията SARS-CoV-2.

Източник:

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции