<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79494" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фризерът за в...

Лекар от “Пирогов”: Има все повече данни за увреждане на сърцето след Covid-19 (видео)

08 Декември 2020
0 2189

“Все повече данни има по отношение на засягане на сърцето след преболедуване на коронавируса.” Това каза в предаването “Тази сутрин” по bTV доц. Камелия Генова, специалист по образна диагностика в УМБАЛ “Пирогов”.

„Процентът варира между 30 и 78%. Голямо немско проучване съвсем наскоро излезе с притеснителни резултати. При изследвани 100 пациенти, прекарали коронавирус, 2/3 са били на домашно лечение и установяват 78% с кардиомагниторезонанс, че имат промени в сърцето“, добави специалистът.

Данните са, че става по типа миокардит, възпаление на сърдечния мускул. Тъй като вирусът атакува малките съдчета, се забелязват тромби в тях, добави доц. Генова.

Тя изброи и най-честите симптоми. Те са лесна уморяемост, която продължава дълго след преболедуването, намален двигателен капацитет и други.

Освен това доц. Генова цитира изследване, в което 26 атлета, прекарали сравнително леко коронавируса, са с промени в миокарда.

Тя поясни, че освен сърцето има данни, че инфекцията може да засегне и централната нервна система и бъбреците, като може да доведе до инсулти, доста ограничени обаче и до бъбречна недостатъчност.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции