<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79291" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Анг...

Лекар публикува шокиращо видео, в което симулира последните минути от живота на пациент с Covid-19

04 Декември 2020
0 10075

“Това е, което твоите близки ще видят за последно в живота си, ако се разболеят тежко от Covid-19”: с шокиращи видеа медици се опитват да вразумят американците, които отричат пандемията. А те са много, пише Юле Кепел за Дойче веле.

Лекар от Мисури публикува в интернет шокиращо видео. В него той симулира последните минути от живота на пациент с Covid-19.

“Ето така изглежда човек, който поема въздух по 40 пъти в минута”, казва лекарят, надвесен над видеокамерата. В обектива се вижда само главата му, изцяло покрита от огромна специална маска, дебели предпазни очила и операционна шапка. Така изглежда всеки медик, който води битка за живота на пациент с коронавирус.

Не след дълго потискащата сцена стига до кулминационната си точка: обективът за миг се осветява и ръката на лекаря, която държи маркуча на системата за изкуствено дишане, се доближава до камерата. Настъпил е краят. Смъртта.

“Това не може да е вярно”

“Това е, което твоята майка, баща или пък твоите деца ще видят за последно в живота си, ако се разболеят тежко от Covid-19”, казва доктор Кенет Реми в своето видео. Целта му: да разтърси всички онези, които не вярват, че Covid-19 може да бъде много опасна болест.

Няколко дни по-рано медицинската сестра Джоди Дьоринг от Южна Дакота беше предизвикала подобен ефект. В Туитър тя беше разказала за последните минути от живота на пациенти в нейното отделение, които до последно не вярвали, че съществува коронавирус. “Последните им думи бяха: това не може да бъде вярно, не, не е истина”, разказа медицинската сестра пред СиЕнЕн.

Умоляващите апели на болни и драстичните сцени от ежедневието на медиците на първа линия стават все повече. Те са отчаян опит да се достигне до съзнанието на хора, които отричат съществуването на коронавируса. Като Раян от щата Джорджия, за когото коронавирусът е “стопроцентова свръхреакция на властите” и “напълно безобидна инфекция”. При това 39-годишният мъж, когото срещнахме в един парк, има възрастен роднина, който е починал от Covid-19. Въпреки това Раян смята да продължи да живее, както досега. Мерките срещу коронавируса му се струват прекалени.

Лекар публикува шокиращо видео, в което симулира последните минути от живота на пациент с Covid-19

“Covid е като обикновения грип”

“Много пресилено е да се реагира така на нещо, което не е по-тежко от обикновения грип”, казва той спокойно. Настоящият президент Доналд Тръмп също постоянно сравнява болестта със сезонния грип. И Мари-Бет, седнала на една пейка в парка близо до Райън, маха пренебрежително с ръка. “Всичко е напълно раздуто. Човек изобщо не бива да се страхува от коронавируса”, казва тя.

Хора като нея смятат, че става дума за излишно създаване на паника. Други пък съзират някакъв гигантски заговор. Според допитване на Pew Research, всеки четвърти американец е поне отчасти убеден, че пандемията е била създадена нарочно.

Социолозите са установили, че няма друга страна в света, в която общественото мнение относно коронавируса да е така силно разединено, както в САЩ. Делителната линия преминава през всички политически лагери. И все пак – онези, които отричат коронавируса, са предимно симпатизанти на Републиканската партия, а най-твърдолинейните поддръжници на Тръмп смятат, че пандемията е заговор на медиите срещу президента.

Задачата на Байдън не е лесна

“Медиите искат хората да се страхуват. Става дума за страх!”, казва Рон. 51-годишният американец си има и теория по въпроса: “Медиите са срещу Тръмп. Те биха изкарали всякакви неща, само и само да не бъде преизбран.” Рон е убеден, че Тръмп още не е изгубил изборите. Негов 62-годишен съименник – Рон от Алабама – дори смята темата за коронавируса за смешна. Според него, пандемията имала политически, а не медицински причини. Той подозира, че пандемията ще приключи още на следващия ден, след като Байдън положи клетва като президент. “Медиите ще престанат да говорят за Ковид, за да излезе, че Байдън е спасил страната”, казва той.

Лекар публикува шокиращо видео, в което симулира последните минути от живота на пациент с Covid-19
Снимка: TheNewYorkTimes

Джо Байдън вече обяви, че за него битката срещу коронавируса ще е основен приоритет. С екипа си той вече работи над стратегия за преодоляване на кризата. За пореден път Байдън предупреди американците, че броят на смъртните случаи се повишава драматично и настойчиво ги призова да спазват всички предпазни мерки. “Не искам никого да плаша, но моля ви, вижте какви са фактите: отсега до януари навярно ще починат още 250 000 души”, каза Байдън по време на видеоконференция със собственици и служители на малки фирми. “Разбирате ли? Само защото хората не внимават. Трябва да спрем разпространението на вируса”, каза още Байдън.

Източник: Дойче веле

Снимка на корицата: Al Jazeera

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции