<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99072" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сърбия може д...

Лидер на крайнодясна партия раздава пари в брой на ученици, които обещаят да не се ваксинират

09 Септември 2021
0 250

Малка крайнодясна партия в Норвегия е подложена на огромно обществено порицание, след като лидерът ѝ раздаде по 500 крони (около 42 паунда) на ученици, които са обещали, че няма да се ваксинират срещу Covid-19.

Абсурдната случка е от началото на седмицата когато в средното училище се е провело събитие, на което ученици на възраст от 16 до 19 години можели да се срещнат с политици от различни партии преди националните избори в страната. Крайнодясната партия обаче не била поканена.

Още в началото на събитието Ханс Йорген Лисглимт Йохансен, лидерът на радикално дясната партия „Алиансен“ („Алиансът“), се е появил с плакат против ваксинацията.

Помолен бил да напусне, но вместо това той започнал да раздава банкноти на ученици, които са казвали, че не биха се ваксинирали.

Миналата седмица Норвегия обяви, че ще започне да ваксинира срещу ковид деца на и над 12 години.

Директорът на училището Берит Хетланд заяви, че политикът и неговите поддръжници в крайна сметка са си тръгнали, след като училищните служители са извикали полицията.

„Напълно неприемливо е това, което са направили“, каза Хетланд пред норвежката държавна компания NRK.

„Затова се обадих на полицията и докато чакахме да дойдат, те се оттеглиха.“

Провинилият се лидер каза, че е решил да се яви в училището без разрешение, защото смята, че е „недемократично“ партията му да не бъде поканена.

„Парите са лично от моя портфейл, защото съм загрижен, смятам че младите хора не трябва да приемат ваксината“, каза той.

Според директора на училището “Алиансен” не е била поканена, защото на последните избори е получила само 0,1% подкрепа от гласовете в окръга.

Пред NRK учениците твърдят, че някои от тях са взели парите, въпреки че вече са били напълно ваксинирани.

“Алиансен” е основана през 2016 г., движенето е известно с подкрепата си към Доналд Тръмп, с програмата си за спиране на имиграцията и с идеята за изтеглянето на Норвегия от Европейското икономическо пространство.


През юни същият лидер предизвика възмущение, след като каза, че подкрепя голяма част от думите в манифеста на норвежкия неонацистки терорист Андеш Берин Брайвик.

Норвежките медии също съобщават за връзки между неговата партия и неонацистите.

„Партията е много малка и не взима никакво участие в предизборните дебати, политическата им платформа не се отразява в медиите“, каза Хенинг Финсераас, доцент в катедрата по социология и политически науки в Норвежкия университет за наука и технологии.

„Всички значими политически партии по същество подкрепиха решенията, взети от правителството по този въпрос“, допълни професора Торил Албърг, професор от същата катедра.

Източник: Vice

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции