<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92242" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Филипинският...

Лица от шоубизнеса ще убеждават ромите да се имунизират срещу коронавируса (видео)

22 Юни 2021
0 290

Предприемат се мерки за повишаване на нивото на ваксинираните срещу Covid-19 сред ромското население. За целта започва информационна кампания за ползите от имунизирането – в нея ще бъдат включени местни лидери на мнение, лица от шоубизнеса и духовници.

До това решение се е стигнало след среща на здравните власти с представители на социалните медиатори, лични лекари и пациентски организации.

„Моментът е подходящ, в страната заболеваемостта е ниска, има всякакви налични ваксини. Целта е да предпазим всички българи от една бъдеща вълна. Все още битуват митове сред това население, те са уплашени, имат грешна представа, че ще имат един куп странични реакции, ако се ваксинират“, обясни зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Ваксинацията сред роми и бежанци у нас тръгна без интерес (видео)

Той уточни, че сред ромското население има слухове, че здравнонеосигурени не могат да се ваксинират, което не отговаря на истината.

„Медиаторите поеха ангажимент да започнат още днес. На 10 дни ще правим повторни срещи, за да видим ефекта от нашите действия. Смятаме, че ваксинирането трябва да е еднакво прилагано за цялото население – без специални условия за никого“, добави Златанов.

Към момента под 10% от ромското население е ваксинирано поне с една доза. Не се предвиждат финансови стимули за поставяне на препарат срещу Covid-19.

Относно имунизирането на деца, Златанов заяви, че няма информация непълнолетни да са връщани и ще провери казуса.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции