<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85762" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кметът Фандъ...

Личните лекари у нас са получили под 1/3 от заявените от тях ваксини (видео)

19 Март 2021
0 185

Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини, а не в готовността на личните лекари да извършват тази ваксинация. Това е изводът от анкета, направена сред джипитата, проведена от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, пише bTV.

По техни данни личните лекари са заявили към 12.03 общо 67 530 дози, а са получили 19 080 броя. 75% от джипитата са получили между 10-40 дози, което по думите им е крайно недостатъчно при положение, че са поискали между 50 и 200.

Личните лекари се оплакаха, че до тях не достигат ваксини, предлагат нов модел на масова имунизация

„Има внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от общопрактикуващите лекари въпреки явната и заявената готовност от наша страна, както и желание от пациентите“, се посочва в изводите им.

От анкетата става ясно още, че близо 10% от джипитата е трябвало да посетят над четири пъти Регионалните здравни инспекции, за да получат дози, като е имало случаи да си тръгнат и с празни ръце. Едва 30% от тях са ходили само по веднъж.

От отговорите на личните лекари се разбира, че им се е налагало да чакат средно по час и половина, за да получат дози. А под 2% са били снабдени с иРНК ваксините на „Модерна“ и „Пфайзер“, въпреки че над 60% от пациентите им са искали да се имунизират с тях.

„В условията на пандемия и кампания за бърза, масова ваксинация институциите са длъжни да осигурят максимално гъвкава логистика. Има огромен брой хора в риск, които не могат да се възползват от бърза и удобна ваксинация“, посочват джипитата.

Те настояват приоритетно да се доставят до общопрактикващите лекари необходимите дози за ваксинирането на заявилите се при тях пациенти.

Според тях трябва на електронната страница на всяка РЗИ и здравното министерство да има информация за наличните и предоставени вид и брой дози ваксини на личните лекари и пунктовете за имунизация, която да се актуализира ежедневно.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции