<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77247" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дания ще ликв...

Личните лекари ще дават направление за PCR тест при наличието на пет симптома. Вижте какви (видео)

05 Ноември 2020
0 3992

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предлага личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне пет симптома на Covid-19 у пациента. Идеята е разписана в проекта на договор за изменение на националния рамков договор 2020-2022 г., изпратен до Българския лекарски съюз.

Според него, ще може да се издава направление за тест, ако пациентът има поне пет от симптомите, които да са се появили наскоро: температура; кашлица – предимно суха; силна отпадналост; загуба на вкус и/или обоняние; затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; кислородно насищане по-малко от 92% (или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест).

Втори ден с над 4000 новозаразени с коронавирус, 54 души са починали

Личните лекари ще дават направление за PCR тест при наличието на пет симптома. Вижте какви (видео)

„Когато в края на август предлагахме да се назначава PCR по критерии, идеята беше те да са четири, като изрично беше отбелязано, че това подлежи на обсъждане, тъй като ситуацията се променя”, заяви в предаването „Здравей, България” по Нова тв д-р Любомир Киров председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Личните лекари ще дават направление за PCR тест при наличието на пет симптома. Вижте какви (видео)

„Ситуацията наистина се промени, тъй като сега вече имаме и така наречените бързи, антигенни тестове, които имат до 90 процента точност, като PCR тестовете. Те са по-евтини, не изискват специално оборудване. Така че трябва да се преосмислят тези критерии и да са два или най-много три”, смята той.

Наръчник на заразения с коронавирус: какво да (не) очаква от здравната инспекция

„Препоръчваме в новите условия да се използват антигенни тестове, а PCR теста да се използва, когато  антигенният тест е отрицателен, но пациентът продължава да има оплаквания или се влошава”, посочва д-р Киров.

„Мисля, че тези критерии е бъдат променени и разумът ще надделее. Целта е хората, които са инфектирани, да бъдат изолирани и да си останат вкъщи максимално късно. Има разлика да получиш резултат след 20 минути, а не след две денонощия. Каква е целта на НЗОК с увеличаването на броя на критериите не мога да кажа, но ако това е пестене на пари… може по-късно това да ни излезе скъпо”, категоричен е лекарят.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции