<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76045" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Законопроект...

Ловци и природозащитници на бунт срещу абсурдните промени в Закона за лова (видео)

20 Октомври 2020
0 365

Българското дружество за защита на птиците е сезирало Европейската комисия за предстоящите промени в Закона за лова, които смята, че противоречат на европейските правила, предаде bTV.

Ние от “Господарите” ви запознахме с тази тема още преди седмици, а преди броени дни излъчихме и репортаж с участието на инж. Пламен Малковски и представителят на Сдружение за дива природа „Балкани“, както и служитеяля на БАН Владимир Тодоров, които споделиха своето мнение по въпроса. Можете да си го припомните във видеото горе.

Сдружение алармира, че се готви закон, улесняващ избиването на дивеч без разрешително (документ)

„Това може да доведе до изчезване не само на дивите свине, но и на много защитени видове“ заявиха те на въпрос какво ще се случи, ако законопроектът стане факт.

По думите им, този закон противоречи на европейските и на моралните норми.

Законопроект разрешава безконтролния лов на служители на МВР, МО и МЗХГ (РЕПОРТАЖ)

Междувременно ловци са готови на протест, ако законът бъде приет от парламента в новия му вид. Основна причина за тях е намерението на законодателя патроните с оловни сачми да бъдат заменени с други, по-безопасни за природата и най-вече за водата.

„Тя природата по принцип е замърсена от заводи и от предприятия, хвърляне на сметища и т.н., а им попречиха нашите сачми. Това е някаква приумица на някой от Европа“, казва пред bTV ловецът Кольо Генчев.

Ловци и природозащитници на бунт срещу абсурдните промени в Закона за лова (видео)

Природозащитниците от Европа също очакват да се стопира новият закон за лова. Техните аргументи срещу новия закон обаче са различни.

„Всъщност прави се опит да се легализират едни методи за унищожаване на животни, които ние смятахме, че са отдавна забравени. Използването на отрова и използването на капани, това са неселективни методи, с които не могат да бъдат планирани броят и видовете на животните, които ще бъдат унищожени“, коментира директорът „Природозащита“ в Българско дружество за защита на птиците Стойчо Стойчев.

Природозащитниците не приемат мярката като начин за ликвидиране на африканската чума по дивите прасета.

„Поставянето на отрова в природата може да доведе до отравяне на видове по цялата хранителна верига – от хищниците, до лешоядите. Разбира се, че е голяма опасност и за хората. Има типове отрови, които се натрупват в почвата, след това могат да останат там“, обясни природозащитникът.

Дружинката на ловеца от с. Сусам вече готвят протест в защита на оловните сачми, без които старите им пушки са неизползваеми.

В едно и природозащитници, и ловци са единодушни. Узаконяването на уредите за нощно прицелване и отстрел, които сега се основно оръжие на бракониерите, ще бъде пагубно както за лова, така и за животинския свят.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции