<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75691" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Чуйте разказ...

Лондон преминава към режим на “висока степен на тревога” заради Covid-19 от полунощ в петък

15 Октомври 2020
0 2452

Британската столица Лондон ще премине към режим на висока степен на тревога “Tier-2” от полунощ в петък заради пандемията от коронавирус, пише The Independent.

Режимът на затваряне ще засегне повече от 9 милиона жители на мегаполиса, на които ще бъде ограничено придвижването извън техните домакинства в други домове или публични затворени места.

Ескалацията на ограниченията над социалния и икономически живот в страната, обявена от здравния секретар Мат Ханкок, съвпадна с по-високите рестрикции, засягащи Голям Манчестър и Ланкашър.

След като бъде въведена високата степен на тревога заради пандемията, на жителите на столицата ще им бъде забранено да се включват в събирания на закрито по домовете или на обществени места.

От тях се изисква също да ограничат пътуванията си до най-необходимите, но въпреки това няма да бъдат задължени да си останат по домовете. Пъбовете, ресторантите и магазините ще останат оторени, но ще важи вечерен час 22:00.

Междувременно, коментирайки засилената епидемичност на районите в Северна Англия, главният съветник на премиера на Великобритания сър Едуард Листер изрази надеждата си тамошните власти да решат преминаването към още по-високата “трета фаза” на тревога, свързана с Covid-19, в това число затварянето на пъбове, ресторанти и други публични места, в които хората влизат в пряк контакт помежду си.

Джонсън и главният му съветник сър Едуард Листър. Снимка: Evening Standart

Кметът на Голям Манчестър обаче заяви, че ще премине към трета фаза на затваряне, само ако от правителството обещаят да изплатят 80% от заплащането на хората, които биха били възпрепятствани да се трудят.

Лондон първоначално бе поставен в „средно“ ниво на тревога, когато Премиерът Борис Джонсън обяви регионални ограничения в понеделник, докато Манчестър, Ланкашър и районите с висока инфекция в североизточната част и регионите Йоркшир и Хамбър получиха статус „висока“ степен на готовност след съпротива да бъдат поставени в най-високата категория с региона на Ливърпул.

16 000 случая на Covid-19 във Великобритания не са били обявени публично (видео)

Кметът на Лондон Седик Кан заяви пред Лондонската асамблея, че столицата се намира “в критичен момент” в борбата срещу разпространението на коронавируса, “който плъзва във всеки ъгъл на нашия град”.

Източник: The Independent

Снимки: Pixabay, Unsplash

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции